FinD - Novice - Vodstvo lekarniške zbornice v bran direktorju Pomurskih lekarn
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

29.4.2019

Vodstvo lekarniške zbornice v bran direktorju Pomurskih lekarn

Ljubljana/Murska Sobota, 29. aprila (STA) - Predsednik Lekarniške zbornice Miran Golub očitek murskosoboške občine Pomurskim lekarnam, da ne spoštujejo predpisov zakona o javnem naročanju, vidi kot linč direktorja Ivana Zajca in "trud, da bi dosegli njegovo menjavo". Kot je opozoril, namreč javnega naročila zdravil ni mogoče izvesti povsem v skladu s predpisi.

Golub je v izjavi za medije poudaril, da se je direktor Pomurskih lekarn, tako kot tudi vseh ostalih 23 direktorjev slovenskih javnih lekarniških zavodov, znašel v enaki nezavidljivi situaciji.

Kot je pojasnil predsednik zbornice, so javni razpisi za naročanje zdravil v bolnišnicah in javnih lekarnah popolnoma različni. Glavna razlika je v tem, da morajo v lekarnah naročati natanko tista zdravila, ki jih predpiše zdravnik, in ne morejo izbirati med paralelnimi nadomestnimi zdravili.

Že zaradi tega je po zakonu v skladu z vsemi predpisi enostavno nemogoče izvesti javno naročilo. "Če bi do potankosti sledili predpisom zakona o javnem naročanju, bi prišlo do pomanjkanja zdravil v lekarnah, saj bi imeli od vseh obstoječih paralel zdravil na zalogi recimo le eno paralelo," je opozoril.

Kot je poudaril Golub, so cene zdravil v Sloveniji določene z zakonom o zdravilih. Zaradi neizvajanja javnega naročila nobena od zavarovalnic, torej plačnikov, ne plačuje zdravil dražje kot je v skladu z zakonom, je zagotovil.

Kot je zatrdil, se vsi javni lekarniški zavodi v Sloveniji trudijo izpeljati javno naročilo zdravil čim bolj v skladu s predpisi, v vsakem primeru pa je njihova prioriteta, da v lekarnah ne pride do pomanjkanja zdravil. Glede najbolj optimalnih rešitev nastale zagate pa sodelujejo in se dogovarjajo tudi z ministrstvom za zdravje, je še navedel.

Vodstvo občine namreč očita Pomurskim lekarnam, da ne spoštujejo zakonodaje o javnem naročanju, zato občani za zdravila plačujejo več. Na to temo so v četrtek razpravljali tudi občinski svetniki v Murski Soboti, a enotnega mnenja niso oblikovali.

Je pa župan Aleksander Jevšek napovedal, da bo - če v 60 dneh ne bo zamenjano vodstvo v javnem zavodu Pomurske lekarne in zagotovljena zakonitost poslovanja - naročil občinski upravi, da pripravi postopke za ustanovitev javnega zavoda Nove pomurske lekarne.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar