FinD - Novice - V območju evra marca upočasnitev rasti obsega posojil
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

29.4.2019

V območju evra marca upočasnitev rasti obsega posojil

Frankfurt, 29. aprila (STA) - Obseg posojil zasebnemu sektorju v območju evra se je marca v medletni primerjavi povečal za 3,1 odstotka, potem ko je bila februarja rast 3,2-odstotna, kažejo danes objavljeni podatki Evropske centralne banke (ECB). Gibanje potrjevanja posojil zasebnemu sektorju je pomemben indikator gospodarske aktivnosti.

Obseg posojil gospodinjstvom se je marca medletno povečal za 3,2 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj od februarske rasti, podatke ECB še povzema francoska tiskovna agencija AFP. Nekoliko večji padec dinamike rasti so zabeležili pri posojilih podjetjem zunaj finančnega sektorja. Ta so bila marca medletno večja za 3,5 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke manj kot februarja.

Gospodarstvo v območju z evrom se v zadnjih mesecih sooča s številnimi negotovostmi, največje predstavlja načrtovan izstop Velike Britanije iz EU ter trgovinski odnosi z ZDA pod administracijo tamkajšnjega predsednika Donalda Trumpa. Na pomanjkanje zaupanja vplivajo tudi slabša gibanja v mednarodni trgovini, kar je med drugim posledica ne tako dobrih rezultatov na razvijajočih se trgih, kot je Kitajska, še poroča AFP.

V luči izzivov so mednarodne ustanove in ECB območju z evrom v letošnjem letu napovedale gospodarsko rast le nekoliko nad enim odstotkom.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar