FinD - Novice - Ormoški Safilo lani spet z rastjo proizvodnje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

29.4.2019

Ormoški Safilo lani spet z rastjo proizvodnje

Ormož, 28. aprila (STA) - Ormoško podjetje Safilo, ki je v lasti istoimenske italijanske skupine in se ukvarja s proizvodnjo očal, je po velikem upadu prodaje leta 2017 lani znova beležilo rast prihodkov. Družba jih je ustvarila dobrih 32 milijonov evrov, dva več kot leto prej in kar sedem milijonov več kot so načrtovali. Leto so zaključili z 1,25 milijona evrov dobička.

Kot je razvidno iz letnega poročila na spletni strani Ajpesa, so v Ormožu lani izdelali nekaj več kot dva milijona kosov očal, kar je za dobro četrtino več od načrta. V podjetju, ki ga vodi Andrej Mavsar, to pojasnjujejo z višjimi naročili v proizvodnji termoplastičnih izdelkov in metalne proizvodnje ter preseganjem načrta prodaje očal izven skupine, torej s prodajo znamke Swatch.

Podjetje sicer še naprej večino očal proda znotraj skupine Safilo, preko katere so lani ustvarili 29,5 milijona evrov prihodkov. Skupaj so na tujih trgih lani beležili 30,6 milijona evrov prihodkov, na slovenskem trgu pa 1,6 milijona evrov, kar je malenkost manj kot leto prej.

Letos želijo v družbi nadaljevati s projektiranjem in izdelavo novih produktov iz termoplastičnega materiala ter optyla. Te modele bo tovarna v Ormožu proizvajala v celoti in jih v centralno skladišče koncerna dostavljala s poreklom Made in Slovenia.

Kot uprava podjetja še napoveduje v letnem poročilu, tečejo tudi aktivnosti na raznih projektih znotraj podjetja z namenom iskanja notranjih rezerv in sodobnejših tehnologij. To počnejo z jasnim končnim ciljem, da bi zmanjšali stroške proizvodnje in tako postali bolj učinkoviti ter konkurenčni znotraj skupine.

Ormoška družba je sicer za nižanje stroškov zadnja leta zniževala tudi število zaposlenih. Teh je bilo konec lanskega leta nekaj manj kot 700, v povprečju pa jih je delalo okoli 650. Kot je razvidno iz letnega poročila, tudi v letošnjem letu načrtujejo znižanje števila zaposlenih na okoli 570.

Safilo oziroma takratna Carrera Optyl je še leta 2011 zaposloval več kot tisoč ljudi. Največji osip se je zgodil leta 2017, ko je tudi sindikat SKEI opozoril na domnevno množično odpuščanje delavcev invalidov, postopki pa še vedno potekajo tudi na delovnem sodišču. So pa v podjetju vsem presežnim delavcem izplačali zakonsko določene odpravnine.

Usoda 18 tožb zaradi ugotovitve nezakonitosti rednih odpovedi pogodb o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, ki so jih vložili presežni delavci invalidi, tako za zdaj še ni znana. Delovno sodišče je na prvi stopnji presodilo v korist podjetja, a so delavci vložili pritožbo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar