FinD - Novice - Po rasti v začetku leta marca spet manjši prihodki trgovcev
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.4.2019

Po rasti v začetku leta marca spet manjši prihodki trgovcev

Ljubljana, 26. aprila (STA) - Potem ko so se tako januarja kot februarja povečali, so se prihodki od prodaje v trgovini na drobno v marcu vnovič zmanjšali. Trgovci so prodali za skupaj 3,1 odstotka manj blaga kot februarja, vendar je padec predvsem posledica manjše prodaje goriv, saj se je prodaja živil, pijač in tobačnih izdelkov povečala za 1,2 odstotka.

Za marčni padec prihodkov v trgovini na drobno je poleg zmanjšanja prodaje motornih goriv (za 4,3 odstotka) krivo tudi zmanjšanje prodaje preostalih neživilskih izdelkov (za 1,7 odstotka), je razvidno iz danes objavljenih podatkov državnega statističnega urada.

Na letni ravni so se realni prihodki v trgovini na drobno marca povečali za šest odstotkov. V specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi so se povečali za 15,3 odstotka, v trgovini na drobno brez motornih goriv pa za 3,7 odstotka. V primerjavi z marcem lani je bil obseg prodaje živil večji za 2,2 odstotka, obseg prodaje neživil pa za 5,7 odstotka.

Rast prihodkov trgovcev v Sloveniji je opaziti tudi v celotnem letošnjem prvem četrtletju. V celoti je bila rast 8,9-odstotna, vendar se je prodaja motornih goriv povečala kar za 20 odstotkov. Živil, pijač in tobačnih izdelkov so trgovci prodali 1,2 odstotka več kot v prvem četrtletju lani, neživilskih izdelkov brez motornih goriv pa 8,3 odstotka več.

Tako kot celotna prodaja v trgovini na drobno so se marca zmanjšali tudi prihodki od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od popravil le-teh, namreč za okrogel odstotek. Na letni ravni so avtomobilski trgovci prodali 8,3 odstotka več.

Podatke o prihodki od prodaje storitev imajo medtem statistiki do februarja, ko so bili za 2,1 odstotka večji kot januarja, na letni ravni pa so se povečali za 11,8 odstotka. Največjo rast je bilo opaziti v poslovanju z nepremičninami (za 20,1 odstotka), vendar pa sta na najvišjo rast na letni ravni v zadnjih letih bolj vplivali 16,4-odstotna rast prihodkov v gostinstvu ter 15,2-odstotna rast v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar