FinD - Novice - Mariborčani bodo plačevali dražji odvoz odpadkov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.4.2019

Mariborčani bodo plačevali dražji odvoz odpadkov

Maribor, 25. aprila (STA) - Za Mariborčane se bodo s prihodnjim mesecem položnice za odvoz odpadkov povišale za 38 odstotkov oziroma v povprečju za 3,75 evra na gospodinjstvo. To so danes na izredni seji po vroči razpravi in številnih kritikah na račun vodstva Snage odločili mestni svetniki. Najverjetneje pa so upravi šteti dnevi, saj bo kmalu sklicana skupščina družbe.

Prvi mož mariborske Snage Cveto Žalik je svetnikom uvodoma pojasnil, da se je v zadnjih treh letih bistveno spremenil strošek prevzema odpadkov, v povprečju kar za okoli 80 odstotkov, ob tem pa so v tem času precej narasli stroški dela in goriva.

Vse od leta 2006 ni prišlo do spremembe cene in je njihovo podjetje rasti stroškov reševala skozi notranje rezerve in optimizacijo poslovanja. Medtem je prišlo še do zaprtja kitajskega trga, kamor je doslej potoval velik del evropskih smeti.

"Še tri leta nazaj smo odpadni papir prodajali za deset do 20 evrov po toni, danes moramo za tono plačati sto evrov, da nam papir nekdo odpelje z dvorišča," je dejal Žalik, ki se zaradi finančnih težav podjetja boji, da se bodo v primeru slabega finančnega stanja, smeti začele pri njih kopičiti, v najslabšem scenariju pa napovedal tudi možnost scenarija Neaplja.

Župan Saša Arsenovič je svetnikom zagotovil, da so iz prvotnega kar 60-odstotnega predloga dviga cen počistili vpliv pretirane amortizacije in naložbe v sortirnico. Ob tem je dodal, da kljub govoricam o negativnih vidikih sortirnica Snagi ne prinaša izgube, pač pa je za okoli 300.000 evrov zmanjšala izgubo podjetja.

"Drugo je vprašanje izvedbe tega projekta in dejstva, da sortirnica trenutno nima dovolj dela in ni dovolj izkoriščena. Ampak to je že stvar nove uprave," je dejal župan in s tem napovedal skupščino podjetja v naslednjem mesecu, na kateri bodo odpoklicali svoje predstavnike v nadzornem svetu, prav tako pa imenovanje krizne uprave.

Arsenovič je dodal, da bo do tako visokega dviga prišlo, ker bi morali cene v preteklih letih dvigati postopoma, pa se to ni zgodilo. Krivdo za to je pripisal prejšnji mestni oblasti in dodal, da njegov predhodnik Andrej Fištravec politične odgovornosti ne more več prevzeti, zato bodo zdaj iskali morebitno gospodarsko odgovornost.

Večina svetniških skupin je bila kritična do vodstva javnega podjetja in je podprla skorajšnjo skupščino ter iskanje odgovornosti za sedanje stanje vseh tistih, ki so ga povzročili. Med razlogi, da so podprli podražitev, so navajali zaščito nekaj več kot 260 zaposlenih v Snagi, čeprav je precej svetnikov poudarilo tudi, da Snaga kot javno podjetje niti ne more v stečaj.

Med bolj glasnimi kritiki, ki pa niso podprli dviga cen, so bili v NLS. Vodja njihovih svetnikov Franc Kangler je dejal, da je razlogov za to več, prav tako pa jih čudi, da župan s skupščino čaka, saj bi jo sam sklical že drugi dan po volitvah.

Kanglerja je tudi zanimalo, kdo je v prejšnjem mandatu in predvolilni kampanji lagal in zavajal, da se bodo z naložbo v sortirnico položnice celo znižale. Sam ne verjame, da si je kaj takega izmislil Fištravec, pač pa je takšna zavajanja pripisal direktorju Snage. "Če temu ni tako, pa naj pojasni, kdo je nanj pritiskal, sicer pa naj prevzame odgovornost," je dejal Kangler.

Vodja odbora za komunalo Stojan Auer, ki prihaja iz vrst LPR, je dejal, da z današnjo podražitvijo rešujejo zaposlene, po njegovem tudi ni res, da podjetja v primeru nadaljnjih likvidnostnih težav ni mogoče spraviti v stečaj. V tem primeru bi sicer lahko za opravljanje javne službe našli zasebnega izvajalca, a takrat bi izgubili moč vplivanja na ceno.

Ker nadzorni odbor občine zaradi odstopa predsednika sploh še ni začel z naročenim postopkom nadzora, je mestni svet na predlog njegove liste izglasoval sklep, da župan sproži postopek izredne zunanje revizije dela uprave Snage za zadnja tri leta, v primeru ugotovitve nepravilnosti pa zoper odgovorne sproži ustrezne odškodninske in kazenske postopke.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar