FinD - Novice - DZ potrdil odlok za pripravo proračunov v prihodnjih treh letih
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

25.4.2019

DZ potrdil odlok za pripravo proračunov v prihodnjih treh letih

Ljubljana, 25. aprila (STA) - DZ je danes sprejel odlok o okviru za pripravo proračunov sektorja država 2020-2022, ki bo vladi služil tudi kot podlaga za pripravo predloga državnega proračuna z prihodnja tri leta. Finančni minister Andrej Bertoncelj je napovedal, da se bo presežek države v tem obdobju ohranjal oz. postopoma povečeval.

Potem ko je Slovenija leta 2018 beležila javnofinančni presežek v višini 0,7 odstotka BDP in se bo letos predvidoma zvišal na 0,8 odstotka BDP, je Bertoncelj danes napovedal njegovo nadaljnjo rast na 1,2 odstotka BDP v letu 2022. Leta 2020 je načrtovan v višini enega odstotka BDP, leta 2021 pa v višini 1,1 odstotka BDP.

"Ves čas torej govorimo o presežkih, ti pa so posledica pozitivnih ekonomskih trendov, znižanja obrestnih mer ter tudi do leta 2018 zajezenih javnih izdatkov," je ugotovil minister.

Odlok določa tudi najvišje ravni javnofinančnih odhodkov v omenjenih treh letih ter ciljne salde in odhodke za vsako od štirih javnih blagajn posebej - državni proračun, občine ter pokojninsko in zdravstveno blagajno.

Za celoten sektor država je v letu 2020 določen najvišji obseg izdatkov 21,48 milijarde evrov, v letu 2021 22,16 milijarde evrov in v letu 2022 23 milijard evrov.

Za državni proračun je v letu 2020 predviden presežek v višini 0,8 odstotka BDP in najvišji obseg izdatkov 10,45 milijarde evrov. V letu 2021 naj bi se presežek ob malenkostni rasti izdatkov povzpel do 1,2 odstotka BDP, v letu 2022 pa znižal na odstotek BDP, pri čemer se bodo izdatki še nekoliko povečali.

Občine naj bi v prihodnjih treh letih ustvarjale presežek v svojih financah v skupni višini 0,1 odstotka BDP, medtem ko bosta pokojninska in zdravstvena blagajna poslovali izravnano.

Odlok je po Bertoncljevih besedah skladen s fiskalnimi pravili, po katerih morajo biti prihodki in izdatki v proračunu države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja. Vzpostavljeni pa so tudi ustrezni mehanizmi za hiter odziv v primeru, da se uresničijo tveganja, ki bi lahko ogrozila doseganje fiskalnega cilja, je dodal.

V večini poslanskih skupin so odlok podprli. "Predlog je skladen s fiskalnim pravilom in zagotavlja ohranjanje oz. postopno povečevanje javnofinančnega presežka," je povzel Jože Lenart (LMŠ). Nasprotujejo mu le v SDS in NSi, medtem ko so se poslanci Levice glasovanja vzdržali.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar