FinD - Novice - Na GZS o krepitvi sodelovanja z rusko regijo Samara
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

25.4.2019

Na GZS o krepitvi sodelovanja z rusko regijo Samara

Ljubljana, 24. aprila (STA) - Na današnjem srečanju gospodarstvenikov ob obisku guvernerja in gospodarske delegacije ruske regije Samara na GZS v Ljubljani so poudarili možnosti za krepitev sodelovanja. Gospodarski zbornici sta podpisali sporazum o sodelovanju, ki naj bi dal poslovnim odnosom dodatni zagon.

Kot so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije, se je današnjega rusko-slovenskega srečanja ob obisku guvernerja regije Samara Dmitrija Azarova z gospodarsko delegacijo v Sloveniji udeležilo več kot 50 gospodarstvenikov.

Sporazum o sodelovanju, ki sta ga ob priložnosti podpisali GZS in gospodarska zbornica samarske regije, bo osnova za še bolj aktivno sodelovanje med gospodarstvoma Slovenije in samarske regije, je menila izvršna direktorica GZS Sonja Šmuc.

Ocenila je, da lahko rekordni promet Slovenije z Rusijo iz leta 2013, ko je znašal 1,5 milijarde evrov, dosežejo v letu do letu in pol. Lani je promet znašal 1,15 milijarde evrov. Okoli 45 odstotkov predstavlja farmacija, sledijo telekomunikacije, inženiring, bela tehnika in barvila. "Želimo intenzivirati sodelovanje tudi na drugih področjih, kot so kmetijska in živilska industrija, IT, hladilna tehnika," je dejala Šmučeva.

Azarov veliko novih priložnosti vidi zlasti na področju znanosti in izobraževanja, industrije, turizma. Verjame, da bo podpis sporazuma med zbornicama dal krepitvi poslovnih odnosov dodatni zagon.

Samarska regija ima po njegovih besedah dobro diverzificirano industrijo, odlično visokošolsko izobraževanje in znanost. Kot prednost je navedel tudi ugodno geografsko lego, regija je sprejela tudi fiskalne in zakonodajne rešitve za privabljanje kapitala in znanja.

Ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev verjame v krepitev odnosov in širjenje stikov z vse več ruskimi regijami. Velike možnosti vidi v krepitvi sodelovanja na področju sodobnih tehnologij.

Prvi namestnik predsednika samarske regionalne vlade Victor Kudrjašov je povedal, da je samarska regija odprta za nova razvojna partnerstva in investicije ter da vodi eno najbolj proaktivnih politik med vsemi ruskimi regijami. Samarska oblast kot ruski center avtomobilske in vesoljske industrije pozdravlja slovensko znanje, ki bi ga tam lahko implementirali v obstoječo industrijo, je dejal.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar