FinD - Novice - Počivalšek na Kitajskem obiskal sedež podjetja Hisense
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

24.4.2019

Počivalšek na Kitajskem obiskal sedež podjetja Hisense

Peking, 24. aprila (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je v sklopu obiska na Kitajskem danes mudil na sedežu podjetja Hisense, novega 100-odsotnega lastnika Gorenja. Kot so sporočili iz Hisensa, so bili gostje navdušeni nad Hisensovo tehnologijo, minister pa je izrazil prepričanje v kakovosten razvoj Gorenja pod Hisensovim vodstvom.

Ministra s spremstvom je sprejel podpredsednik skupine Hisense Tang Yeguo, delegacija pa si je med drugim ogledala proizvodno linijo hladilnih naprav in razstavni prostor. Gostje so bili po ocenah Hisensa navdušeni nad proizvodnimi zmogljivostmi ter raziskavami in razvojem v Hisensu.

Počivalšek je izrazil prepričanje v kakovosten razvoj Gorenja pod Hisensovim vodstvom in napovedal, da bo Hisense deležen vladne podpore; med drugim pri poenostavitvah postopkov za odobritev investicij v Sloveniji.

Glavna je načrtovano odprtje nove tovarne televizorjev znamke Hisense na območju Gorenja v Velenju, kar naj bi se zgodilo konec leta 2020. Sprva bodo v novi tovarni odprli med 300 in 400 delovnih mest, v drugi fazi - do leta 2023 - pa bo tam predvidoma delalo 1000 ljudi. Investicija je ocenjena na nekaj deset milijonov evrov, v medijih se govori o 70 milijonih.

Hisense se je sicer na konec marca objavljeni lestvici globalno najmočnejših kitajskih znamk uvrstil na šesto mesto. Njegova moč med znamkami se je v primerjavi z lanskim letom povečala za 55 odstotkov, je razvidno iz objave na spletnih straneh družbe Kantar, ki je izvedla študijo in oblikovala lestvico.

Počivalšek se na Kitajskem mudi od torka do sobote, namen obiska pa je krepitev gospodarskih odnosov. V itinerarju ima minister med drugim tudi srečanje s predstavniki lokalnih oblasti province Liaoning Shenyang, kjer želi podjetje TPV zagnati proizvodnjo strukturnih sklopov podvozja za evropskega premijskega proizvajalca vozil, predvsem zaradi neposredne bližine tovarne kupca. V Pekingu pa bo imel gospodarski minister uvodni nagovor na tematskem forumu o svilnati poti inovacij.

"Slovenija je v zadnjih petih letih, tudi zaradi sodelovanja v pobudi sodelovanja držav srednje in vzhodne Evrope ter Kitajske 16+1, izboljšala svojo vidnost na Kitajskem, na kar kaže tudi kontinuirana rast blagovne menjave med državama, v okviru gospodarskega sodelovanja s Kitajsko pa se Slovenija zavzema predvsem za realizacijo skupnih projektov v visoke tehnologije na obeh trgih," so zapisali na gospodarskem na ministrstvu.

Kitajska je najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije v Aziji in zaseda 13. mesto med najpomembnejšimi trgovinskimi partnericami Slovenije, pred Rusijo in ZDA.

S Kitajske je lani uvažalo 12.581 podjetij, na Kitajsko pa 475 slovenskih podjetij, ta pa so skupaj ustvarila 1,3 milijarde evrov blagovne menjave, ki je v primerjavi z letom 2017 zrasla za 11,8 odstotka. Rastejo tudi slovenske investicije na Kitajskem, ki jih je trenutno za 45 milijonov evrov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar