FinD - Novice - Do konca maja predvidoma podlaga za pogajanja o socialnem sporazumu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.4.2019

Do konca maja predvidoma podlaga za pogajanja o socialnem sporazumu

Ljubljana, 23. aprila (STA) - Ministrstvo za delo bo na podlagi sklepa petkove seje Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) do konca maja pripravilo osnutek besedila novega socialnega sporazuma, ESS pa bo ustanovil skupino za pogajanja o njem. Ministrstvo bo pri pripravi osnutka upoštevalo tri predloge sporazuma, ki so jih pripravili delodajalci, in enega skupnega sindikalnega.

V sekretariatu ESS so za STA danes pojasnili, da so z delodajalske strani prejeli predlog Gospodarske zbornice Slovenije, ki ga je ta v začetku marca tudi javno predstavila, temu je nato sledil predlog Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, tretji predlog pa so uskladili Združenje delodajalcev Slovenije, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije ter Trgovinska zbornica Slovenije.

S sindikalne strani je medtem ESS prejel skupni predlog oz. izhodišča za socialni sporazum, ki so ga uskladili Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacija sindikatov 90 Slovenije, Konfederacija novih sindikatov Slovenije Neodvisnost, Slovenska zveza sindikatov - Alternativa, Zveza delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost in Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije.

Vsebinske razprave člani ESS na petkovi seji niso opravili, so pa sprejeli sklep, da ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predloge oziroma izhodišča združi v eno vsebinsko materijo, ESS pa bo ustanovil posebno pogajalsko skupino za pripravo predloga socialnega sporazuma, ki bo nato pripravljeni osnutek obravnavala.

Ministrstvo ima čas za pripravo osnutka besedila na podlagi predlogov socialnih partnerjev do konca maja, želja socialnih partnerjev pa je, kot so pojasnili v sekretariatu ESS, da bi besedilo socialnega sporazuma uskladili do konca tega leta, tako da bi začel veljati z 2020. Ob tem v sekretariatu dodajajo, da bo najverjetneje njegova veljavnost omejena na mandat trenutne vlade.

Če bo sporazum res usklajen, bo to šesti tovrstni dogovor med socialnimi partnerji v samostojni Sloveniji. Prejšnji, ki so ga podpisali za leti 2015 in 2016, se je obdržal manj kot leto dni.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar