FinD - Novice - Soboški svetniki na izredni seji o spoštovanju predpisov pri javnem naročanju
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

23.4.2019

Soboški svetniki na izredni seji o spoštovanju predpisov pri javnem naročanju

Murska Sobota, 22. aprila (STA) - Svetniki mestne občine Murska Sobota bodo na četrtkovi izredni seji ugotavljali, ali predpisi v Sloveniji veljajo ali ne. Vodstvo občine namreč ugotavlja, da nekatere javne lekarne, med katerimi so tudi Pomurske lekarne, ne spoštujejo predpisov o javnem naročanju, ampak za nakup zdravil in naročanje storitev sklepajo neposredne pogodbe.

Na sejo, na kateri je edina točka "Nespoštovanje predpisov o javnem naročanju v javnem zavodu Pomurske lekarne Murska Sobota", so vabljeni ministri za javno upravo, pravosodje, finance in zdravje, predstavniki ustanov od lekarniške zbornice do komisije za preprečevanje korupcije in DZ, poslanci, celo direktor kriminalistične policije in generalni državni tožilec.

Ob sklicu seje se je vnel spor med predlagateljem razprave o lekarnah, nekdanjim županom in zdajšnjim svetnikom, članom Neodvisne stranke Pomurja, Antonom Slavicem, in vodstvom občine.

Slavic je namreč na prejšnji seji opozoril na nevzdržne odnose med občino in javnim zavodom ter dal pobudo za sklic izredne seje, da bi se "v miru pogovorili o problematiki". Ker pa je občina točko naslovila "Nespoštovanje predpisov o javnem naročanju v javnem zavodu Pomurske lekarne Murska Sobota", je Slavic zaradi "izbire besed in argumentacijo sklica izredne seje" javno protestiral, češ da je "šlo za grobo zlorabo njegovega imena" in da izredna seja, ki jo je sklical župan z navedeno točko, nima nič skupnega z njegovo pobudo.

Zato je Slavic od župana Aleksandra Jevška zahteval opravičilo in umik njegovega imena kot pobudnika, ker da je želel z razpravo le informirati občane in izboljšati odnose z drugimi občinami, soustanoviteljicami javnega zavoda.

V kabinetu župana so bili nad reakcijo Slavica začudeni, češ da pripravljeno gradivo omogoča razpravo o vseh razlogih, zaradi katerih je Slavic predlagal sejo, zato po njihovem potrebe po opravičilu ni.

Tema seje bo tako privatizacija lekarn, neizvajanje javnih naročil in posledično vpliv na odnose z drugimi občinami ter prizadetost zaposlenih, ker vodstvo ne spoštuje predpisa o javnem naročanju.

Na občini pravijo, da je iz javnih podatkov razvidno, da so Pomurske lekarne z desetimi gospodarskimi subjekti v letih od 2003 do 2019 za blago in storitve plačale več kot 365 milijonov evrov, v istem obdobju pa zgolj za dober milijon javnih naročil. Zavod za zdravstveno zavarovanje jim je v istem obdobju za izvedbo javne službe, to je izdajo zdravil na recept, plačal slabih 229 milijonov evrov.

"Ta večletna kršitev veljavnih predpisov Republike Slovenije o javnem naročanju kaže na velik sistemski problem in odpoved vseh ustanov, ki so dolžne skrbeti za zakonitost poslovanja lekarniških zavodov in gospodarno ter zakonito porabo proračunskih sredstev za zdravstvo," še navajajo na občini.

Spor med murskosoboško občino in Pomurskimi lekarnami traja že več kot dve leti, saj občina ne da soglasja k vnovičnemu imenovanju dolgoletnega direktorja Ivana Zajca, čeprav se ta prijavlja kot edini kandidat. Tako ga je svet zavoda marca že tretjič imenoval za vršilca dolžnosti.

Zajc je ob tem večkrat povedal, da je javna naročila v imenu javnih lekarniških zavodov prevzela Lekarniška zbornica Slovenije, saj je za tiste zavode, ki so poskušali izvajati javna naročila sami, računsko sodišče ugotovilo, da niso bila ustrezna. Po pojasnilih Zajca gre za kompleksno zadevo, ki jo je treba urediti na ravni države.

Spor med soboško občino in lekarnami je nastal leta 2016 zaradi delitve štirimilijonskega presežka lekarn, občina pa direktorju ves čas očita nepravilnosti pri nakupu zdravil.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar