FinD - Novice - DZ prihodnji teden o razbremenitvi regresa
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.4.2019

DZ prihodnji teden o razbremenitvi regresa

Ljubljana, 18. aprila (STA) - Zakonska predloga, s katerima bo regres do višine povprečne plače razbremenjen dohodnine in prispevkov, bo državni zbor obravnaval na izredni seji v četrtek, 25. aprila. Kolegij predsednika DZ je na izredno sejo danes uvrstil še odlok o okviru za pripravo proračunov ter novelo zakona o socialnem varstvu.

Vlada razbremenitev regresa predlaga z novelama zakonov o dohodnini ter o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Novela pokojninskega zakona prinaša rešitev, po kateri se od regresa za letni dopust v višini do 100 odstotkov povprečne plače ne bodo obračunali prispevki. Sprememba dohodninskega zakona pa regres v tej višini razbremenjuje tudi plačila dohodnine.

Spremembe bodo po predlogu veljale že za leto 2019. Za letošnji regres, ki je bil oz. bo izplačan pred uveljavitvijo zakonskih sprememb, bodo obračunani prispevki zaposlenega in delodajalca povrnjeni.

Novela pokojninskega zakona je že prestala obravnavo matičnega delovnega telesa, sprememb dohodninskega zakona pa se bo odbor za finance lotil 24. aprila. Oba predloga je kolegij predsednika DZ uvrstil na četrtkovo izredno sejo.

Poleg tega bo na dnevnem redu izredne seje še odlok o okviru za pripravo proračunov sektorja država 2020-2022, s katerim si vlada za prihodnje leto postavlja cilj, da javnofinančni prihodki za odstotek BDP presežejo odhodke.

Prav tako bo na zahtevo koalicijskih poslancev DZ prihodnji teden odločal o noveli zakona o socialnem varstvu, ki kot novo socialnovarstveno storitev določa ustrezno podporo žrtvam kaznivih dejanj in njihovim družinskim članom. Gre za prenos evropske direktive, s katerim pa Slovenija zamuja in ji je Evropska komisija že leta 2016 izrekla opomin. Podaljšani rok za prenos pa se je iztekel že 9. aprila.

Kolegij predsednika DZ je danes tudi sklenil, da DZ novelo zakona o osebnem imenu obravnava po skrajšanem postopku.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar