FinD - Novice - Inflacija v območju evra marca nekoliko navzdol
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.4.2019

Inflacija v območju evra marca nekoliko navzdol

Luxembourg, 17. aprila (STA) - Stopnja inflacije v območju evra se je marca nekoliko znižala, je prve podatke potrdil evropski statistični urad Eurostat. Rast cen je bila v območju z evrom 1,4-odstotna, medtem ko je bila februarja 1,5-odstotna. V EU je bila stopnja inflacije v tretjem mesecu 1,6-odstotna in tako nespremenjena v primerjavi s februarjem.

Najnižjo stopnjo inflacije so avgusta zabeležili na Portugalskem (0,8 odstotka) in v Grčiji (en odstotek). Najvišjo rast cen življenjskih potrebščin pa so imeli v Romuniji (4,2 odstotka), na Madžarskem (3,8 odstotka) in na Nizozemskem (2,9 odstotka).

Inflacija na letni ravni se je v primerjavi z julijem znižala v šestih državah članicah EU, ostala stabilna v dveh in se zvišala v 19 državah. Slovenija je marca zabeležila 1,6-odstotno inflacijo.

K rasti cen v območju z evrom so cene energentov prispevale 0,52 odstotne točke, storitvene dejavnosti 0,51 odstotne točke, hrana, alkohol in tobak 0,34 odstotne točke ter neenergetske industrijske dobrine 0,04 odstotne točke.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar