FinD - Novice - Ministrstvo Občini Brežice zaradi vojaškega letališča letos 400.000 evrov odškodnine
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.4.2019

Ministrstvo Občini Brežice zaradi vojaškega letališča letos 400.000 evrov odškodnine

Brežice, 16. aprila (STA) - Občina Brežice in ministrstvo za obrambo sta danes podpisala dodatek k dogovoru o sodelovanju pri projektu posodobitve vojaškega letališča Cerklje ob Krki, po katerem bo občini letos nakazalo 400.000 evrov. Po dogovoru iz leta 2007 naj bi bila sicer letna odškodnina 600.000 evrov, nekaj obveznosti pa je ministrstvo poravnalo z nepremičninami.

Obrambni minister Karl Erjavec je v Brežicah ob podpisu dodatka povedal, da bo ministrstvo po tem brežiški občini letos nakazalo 350.000 evrov za ureditev infrastrukture in 50.000 evrov za gasilsko vozilo, enak skupni znesek pa je predviden še za prihodnje leto.

Dodal je, da sta z brežiškim županom Ivanom Molanom glede na to, da dogovor predvideva letni prispevek v znesku 600.000 evrov, dosegla kompromisno rešitev, ki je po ministrovih besedah posledica proračunskega stanja.

Ta je izrazil tudi zadovoljstvo, da bo ministrstvo med drugim vlagalo v gasilsko dejavnost. "Vemo namreč, da so gasilci hrbtenica sistema zaščite in reševanja," je še poudaril Erjavec.

Molan je po podpisu dodatka pojasnil, da bodo letošnje nakazilo uporabili za vlaganja v lokalno infrastrukturo. Gre sicer za projekta v neposredni bližini letališča Cerklje ob Krki. Prvo je nevarno križišče v Črešnjicah, ki ga bodo opremili s pločnikom, avtobusnim postajališčem in vsem potrebnim. Dela bo sofinancirala Občina Brežice.

Drugi projekt, ki ga bo morala prav tako sofinancirati brežiška občina, bo prenova dokaj načetega mosta v Cerkljah ob Krki, je še povedal Molan.

Po podatkih brežiške občine je bil dogovor o medsebojnem sodelovanju v zvezi s projektom posodobitve vojaškega letališča Cerklje ob Krki eden prvih sporazumov v Sloveniji, s katerim je občina dobila denar za sofinanciranje lokalne infrastrukture, ki jo uporablja tudi Slovenska vojska.

Kljub številnim izzivom, med katerimi je bil največji ta, da med gospodarsko in finančno krizo ministrstvo ni moglo izpolnjevati zavez iz dogovora, je Občina Brežice uspela z namenskimi sredstvi ministrstva v krajih ob letališču izboljšati lokalno infrastrukturo.

Hkrati je na podlagi osnovnega dogovora od države prejela 14 stanovanj in nepremičnine v nekdanjem tehničnem remontnem zavodu Bregana v poslovno-industrijski coni Slovenska vas, katerih prenos se je štel kot vlaganje v lokalno javno infrastrukturo za šestletno obdobje.

Omenjena stanovanja je občina prenovila in ponudila v najem mladim družinam in socialno ogroženim, medtem ko so nepremične v Slovenski vasi oddali v najem podjetnikom.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar