FinD - Novice - Hrvaško elektrogospodarstvo vlaga 100 milijonov evrov v sončne elektrarne
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.4.2019

Hrvaško elektrogospodarstvo vlaga 100 milijonov evrov v sončne elektrarne

Zagreb, 13. aprila (STA) - Javno podjetje Hrvatska elektroprivreda (Hep) bo do leta 2023 v sončne elektrarne vložilo 750 milijonov kun (101 milijonov evrov). Aprila bodo začeli graditi sončno elektrarno na otoku Visu, do konca leta pa tudi v mestu Vrlika v zaledju Dalmacije, so sporočili iz hrvaškega elektrogospodarstva.

Poleg sončnih elektrarn Vis in Vrlika Jug v prvem krogu načrtujejo tudi postavitev elektrarne na otoku Cresu, pred kratkim pa je Hep od družbe Solvis prevzel tudi elektrarno Sabadin nedaleč od Labina v hrvaški Istri. Prevzeto elektrarno bodo poimenovali Kaštelir.

Celotna investicija v štiri sončne elektrarne, ki bodo prispevale 11,6 megavata (MW) električne energije, znaša 80 milijonov kun (10,8 milijona evrov), je Hep sporočil prek svojih spletnih strani.

Sončni elektrarni na Cresu in Visu bosta prispevali h krepitvi turistične infrastrukture, saj bosta največ elektrike proizvajali takrat, ko je tudi najbolj potrebna, to je med osrednjo turistično sezono, so še zapisali. Med drugim so navedli, da bo zmogljivost elektrarne na Visu 2,2 MW, kar zadostuje za oskrbo z električno energijo približno 1000 gospodinjstev.

Predsednik uprave Hepa Frane Barbarić je v začetku minulega tedna ob predstavitvi teh načrtov v Zagrebu povedal, da je zagon investicijskega ciklusa v sončne elektrarne del scenarija razvoja obnovljivih virov energije, ki je v skladu s hrvaško energetsko strategijo in smernicami energetsko-klimatske politike EU.

V Hepu načrtujejo, da bodo do leta 2030 uresničili projekte sončnih elektrarn s skupnimi zmogljivostmi 350 MW, kar bo sedemkrat več elektrike, kot je trenutno prispevajo vse sončne elektrarne na Hrvaškem. V prihodnjih petih letih bodo povprečno vlagali po 150 milijonov kun (25,2 milijona evrov) in dobili povprečno 20 MW dodatnih solarnih zmogljivosti letno.

Med drugim je Barbarić omenil, da bodo sončne elektrarne postavili tudi na poslopja Hepa. Načrtujejo, da bodo z vloženimi 13 milijonov kun (1,75 milijona evrov) dobili dodatnih 2,1 MW energije.

Barbarić je napovedal, da poleg vlaganj v sončne vire energije letos načrtujejo tudi začetek izgradnje svoje prve vetrne elektrarne. Načrtujejo tudi nove naložbe v hidroelektrarne, ki so prav tako del investicijskega ciklusa v obnovljive vire energije. Pričakuje, da bo Hep leta 2030 vodilna družba na Hrvaškem, ko gre za energetsko tranzicijo države.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar