FinD - Novice - Aprilska seja DZ le dvodnevna, o razbremenitvi regresa predvidoma 25. aprila
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

12.4.2019

Aprilska seja DZ le dvodnevna, o razbremenitvi regresa predvidoma 25. aprila

Ljubljana, 12. aprila (STA) - Aprilska seja DZ bo le dvodnevna. V ponedeljek se bo začela s poslanskimi vprašanji vladni ekipi, v torek pa bo največ časa namenjenega prvemu branju predloga SDS za spremembe zakona o dohodnini ter predloga za odpravo administrativnih ovir gasilcem. Predvidoma 25. aprila pa bo DZ na izredni seji odločal o vladnem predlogu za razbremenitev regresa.

Aprilska redna seja državnega zbora se bo po časovnici, ki jo je danes potrdil kolegij predsednika DZ, začela v ponedeljek ob 12. uri s poslanskimi vprašanji premierju Marjanu Šarcu in ministrski ekipi, glasovanje pa je na koncu predvideno najpozneje ob 22.15.

Največ časa, skoraj šest ur, je namenjenih prvi obravnavi predloga sprememb zakona o dohodnini, s katerim SDS med drugim predlaga znižanje stopnje v dohodninskih razredih in zvišanje splošne olajšave.

Pričakovati je, da bodo poslanci predlogu SDS prižgali rdečo luč in bo končal zakonodajno pot, saj bo šele zatem DZ lahko začel odločanjem o vladnem predlogu novele zakona o dohodnini ter spremembah zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, s katerima se regres za letni dopust v višini do 100 odstotkov povprečne plače razbremenjuje dohodnine in prispevkov za socialno varnost. Razbremenitev bo veljala že za tekoče davčno leto.

O obeh predlogih bodo poslanci odločali na izredni seji, ki naj bi bila predvidoma 25. aprila, je danes pojasnil podpredsednik DZ Jože Tanko, ki je vodil sejo kolegija.

Na redni seji v torek je pet ur in 25 minut namenjenih prvi obravnavi novele zakona o voznikih. Poslanci koalicije in opozicije s prvopodpisanima Borisom Doblekarjem (SDS) in Janjo Sluga (SMC) so predlog novele, s katero želijo gasilcem omogočiti večjo operativno pripravljenost, v DZ vložili 3. aprila. Predlog prostovoljnim gasilcem omogoča vožnjo manjših gasilskih vozil, katerih masa presega 3,5 tone, z izpitom kategorije B.

Poslanci bodo sicer torkovo sejo začeli z obravnavo novele zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti, čemur je namenjenih največ 55 minut. Poglavitne spremembe in dopolnitve se nanašajo na področje varnostnega preverjanja tujih državljanov, ki bodo opravljali dela v jedrskem objektu pri ravnanju z radioaktivnimi snovmi ali prevozu jedrskih snovi.

Eno uro bodo poslanci lahko namenili predstavitvi stališč o predlogu spremembe zakona o praznikih in dela prostih dnevih v RS. Predlog, pod katerim je prvopodpisani poslanec SD Matjaž Nemec, predvideva, da se pri zdajšnjem prazniku 15. september, vrnitev Primorske k matični domovini, termin "vrnitev" nadomesti s terminom "priključitev".

Najpozneje ob 22.15 bo glasovanje o obravnavanih predlogih zakonov, zatem pa sprotno glasovanje med drugim o mandatno-volilnih zadevah, ki bodo predložene do začetka obravnave te točke. Pričakovati je, da bodo poslanci odločali o predlogu mandatno-volilne komisije DZ za razrešitev Boruta Smrdela s funkcije predsednika Državne revizijske komisije. Smrdel je sicer odstopil s funkcije v začetku meseca in to pojasnil z negativnimi izkušnjami poskusov vplivanja in pritiskov na delo komisije.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar