FinD - Novice - GZS: Februarski podatki o izvozu in industrijski proizvodnji presenetili
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

12.4.2019

GZS: Februarski podatki o izvozu in industrijski proizvodnji presenetili

Ljubljana, 12. aprila (STA) - Februarski podatki o izvozu in industrijski proizvodnji, ki so pokazali nadaljevanje trenda občutne rasti tudi v prvih dveh mesecih tega leta, so po oceni glavnega analitika pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Bojana Ivanca pozitivno presenetili. Še vedno pa v zbornici za celotno 2019 pričakujejo petodstotno nominalno rast izvoza.

Ta teden objavljeni podatki statističnega urada so pokazali, da je Slovenija blagovno menjavo s tujino povečala tudi februarja. Izvoz se je glede na februar lani povečal za 12,2 odstotka na 2,68 milijarde evrov, uvoz pa za devet odstotkov na 2,57 milijarde evrov. Presežek je dosegel 102,6 milijona evrov.

V prvih dveh mesecih letos je bila rast izvoza in uvoza približno enaka mesečni rasti - januarja in februarja je Slovenija izvozila za 5,36 milijarde evrov blaga oz. 12,5 odstotka več kot v enakem obdobju lani, uvozila pa za 5,17 milijarde evrov blaga ali za 9,2 odstotka več kot v lanskem obdobju. Presežek v blagovni menjavi s tujino je bil v tem obdobju 187,3 milijona evrov.

Po Ivančevi oceni so podatki o blagovni menjavi presenetili, še vedno pa na zbornici, kjer so pred dnevi svojo napoved letošnje realne rasti slovenskega gospodarstva oklestili za 0,6 odstotne točke na 2,9 odstotka (to je 0,5 odstotne točke manj od napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj), pričakujejo, da se bo nominalna letna rast izvoza v 2019 umirila na okoli pet odstotkov, kolikor je za letos in prihodnje leto tudi cilj v vladnem dokumentu o spodbujanju internacionalizacije slovenskega gospodarstva Mednarodni izzivi 2019-2020.

Po oceni vodje analitike pri GZS so pozitivno presenetili tudi najnovejši podatki o industrijski proizvodnji. Vrednost industrijske proizvodnje je bila februarja za 1,1 odstotka nižja kot januarja, na letni ravni pa je bila za 4,3 odstotka višja. A v prvih dveh mesecih je bila vrednost industrijske proizvodnje medletno višja za 5,2 odstotka, od tega v predelovalnih dejavnostih za 5,8 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar