FinD - Novice - Slovenski tovornjaki v zadnjem četrtletju prevozili več kilometrov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

11.4.2019

Slovenski tovornjaki v zadnjem četrtletju prevozili več kilometrov

Ljubljana, 11. aprila (STA) - Tovorna motorna vozila, registrirana v Sloveniji, so v zadnjem lanskem četrtletju prepeljala 21,8 milijona ton blaga, pri tem pa opravila 5,8 milijarde tonskih kilometrov in naložena prevozila 360,4 milijona kilometrov. Glede na leto prej je bila prepeljana skoraj enaka količina blaga, prevoženih pa za sedem odstotkov več kilometrov.

Slovenska tovorna vozila so tako opravila za osem odstotkov več tonskih kilometrov kot ob koncu leta 2017. V notranjem prevozu je bilo prepeljanega za šest odstotkov manj blaga, v mednarodnem prevozu pa za sedem odstotkov več blaga kot v enakem obdobju prejšnjega leta, je sporočil državni statistični urad.

V notranjem prevozu so namreč slovenska tovorna vozila v opazovanem četrtletju prepeljala 12,5 milijona ton blaga in opravila 567,8 milijona tonskih kilometrov; naložena so prevozila 48,1 milijona kilometrov. Opravljenih je bilo za odstotek manj tonskih kilometrov ter z naloženimi vozili prevoženih za 10 odstotkov manj kilometrov.

V mednarodnem prevozu so prepeljala 9,3 milijona ton blaga in opravila 5,2 milijarde tonskih kilometrov ter naložena prevozila 312,3 milijona kilometrov. V primerjavi z istim obdobjem prejšnjega leta je bilo opravljenih za devet odstotkov več tonskih kilometrov ter z naloženimi vozili prevoženih za 10 odstotkov več kilometrov.

Pravne osebe so s svojimi vozili v obravnavanem obdobju prepeljale 16,6 milijona ton blaga ali tri četrtine vsega prepeljanega blaga, opravile so 4,7 milijarde ali 80 odstotkov vseh tonskih kilometrov. Vozila fizičnih oseb pa so prepeljala 5,1 milijona ton blaga ali 24 odstotkov vsega blaga in opravila 1,1 milijarde ali 20 odstotkov vseh tonskih kilometrov.

Pravne osebe so opravile za 14 odstotkov več tonskih kilometrov, fizične pa za 10 odstotkov manj, še navaja statistični urad.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar