FinD - Novice - Na celjskem sejmišču se je začel drugi mednarodni industrijski sejem
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

9.4.2019

Na celjskem sejmišču se je začel drugi mednarodni industrijski sejem

Celje, 09. aprila (STA) - Na celjskem sejmišču se je danes začel drugi mednarodni industrijski sejem, na katerem 700 razstavljavcev iz 32 držav na 21.000 kvadratnih metrih do petka predstavlja okoli 900 blagovnih znamk. Sejem je odprl gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je povedal, da kovinska industrija predstavlja tretjino slovenskega izvoza.

Po Počivalškovih besedah slovenska kovinska industrija izvaža največ v Avstrijo, Nemčijo, Italijo in Francijo. Ocenil je, da nas v prihodnosti čakajo izzivi, kot so krožno gospodarstvo, spodbujanje razvojnih partnerstev, internacionalizacija slovenskih podjetij, ki se želijo predstaviti na sejmih v tujini, ter digitalizacija majhnih podjetij.

Minister je tudi dejal, da gospodarsko ministrstvo ponuja tudi finančne spodbude slovenskemu gospodarstvu. Tako je med drugim Slovenski podjetniški sklad v petek objavil novo kvoto mikrokreditov v višini 12 milijonov evrov, kar bo zadostovalo za podporo 480 projektom. Dodal je še, da so na voljo tudi vavčerji za mala podjetja v višini 22,7 milijona evrov.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup pa je dejal, da Slovenija sodi v skupino držav, kjer je industrija ključni motor gospodarskega razvoja. "Slovenija nima 1000 kilometrov Jadranske obale, nima niti rudnika zlata, mi moramo iz nič ustvariti nekaj, kar bomo lahko prodali na tujih trgih. Pred nami so izzivi, saj vstopamo v obdobje 4.0 industrije," je izpostavil.

Zanj je pomembno, da celotna javna uprava sledi in podpira gospodarstvo, nezadovoljen pa je z 20.000 predpisi, ki jih slovenska podjetja morajo upoštevati pri svojem delu.

Mednarodni industrijski sejem, ki je po višini prihodkov postal drugi največji sejem družbe Celjski sejem, takoj za mednarodnim obrtno-podjetniškim sejmom, je leta 2017 prvič združil nekdanje sejme Forma tool, Plagkem ter sejem Varjenja in livarstva, namenjen pa je strokovni javnosti. Zamišljen je kot bienalni dogodek.

Razstavljavci na sejmu predstavljajo približno 100 novosti. Osrednji govorec letošnjega sejma je bil strokovnjak na področju avtomatizacije in robotike iz japonskega robotskega velikana Fanuc Tomas Ibler, ki je dopoldne spregovoril o prihodnosti avtomatizacije z roboti.

V okviru sejma bodo v sredo potekali tudi Dnevi varilne tehnike, tokratna tema pa so specialne industrijske aplikacije.

Na sejmu je predstavljen tudi 60 centimetrov visok humanoidni robot Blue NAO Evolution, ki ga študenti mariborske strojne fakultete uporabljajo za pridobivanje veščin upravljanja servisnih oz. humanoidnih robotov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar