FinD - Novice - Odvetniška tarifa od sobote višja za 30 odstotkov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

8.4.2019

Odvetniška tarifa od sobote višja za 30 odstotkov

Odvetniška zbornica Slovenije je v uradnem listu objavila novo višino odvetniške točke, ki bo po novem znašala 0,6 evra (primerjalnik spremenjenega 13. člena Odvetniške tarife). Do zdaj je tarifa znašala 0,459 evra, kar pomeni, da gre za 30-odstotno zvišanje. Nova cena, za katero je morala končno soglasje podati pravosodna ministrica Andreja Katič, bo začela veljati v soboto.

Odvetniško tarifo so nazadnje zvišali leta 2003, zato so si v odvetniški zbornici več let prizadevali za njeno povišanje, a ministrstvo za to ni dalo soglasje. Nazadnje je soglasje januarja 2016 zavrnil tedanji pravosodni minister Goran Klemenčič.

Zbornica je odločitev spodbijala na upravnem sodišču, ki je pritožbo najprej zavrnilo, v ponovljenem postopku pa presodilo, da je tožba utemeljena. Izpodbijani akt je odpravilo ter zadevo vrnilo ministrstvu v ponovni postopek.

Stekla so pogajanja med ministrstvom in odvetniško zbornico in bila končana 5. marca, ko se je stranema uspelo dogovoriti, da bo odvetniška točka po novem znašala 0,6 evra. Ob tem so na ministrstvu navedli, da je bilo osnovno vodilo za uskladitev višine tarife javni interes.

Po merilih za spremembo vrednosti odvetniške točke je slednjo mogoče zvišati, ko rast življenjskih potrebščin ali rast plač sodnikov v času od uveljavitve zadnjega zvišanja preseže 10 odstotkov. O spremembi odloča upravni odbor odvetniške zbornice, soglasje k zvišanju pa mora dati minister za pravosodje.

Ljubljana, 05. aprila (STA)

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar