FinD - Novice - Združenje delodajalcev pozvalo vlado k vzpostavitvi tripartitnega dialoga
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.4.2019

Združenje delodajalcev pozvalo vlado k vzpostavitvi tripartitnega dialoga

Ljubljana, 03. aprila (STA) - V Združenju delodajalcev Slovenije so po potezi Levice, ki je začela objavljati spletni monitor sprejemanja ukrepov iz sporazuma z vlado, pozvali k takojšnji vzpostavitvi tripartitnega dialoga. "Nesprejemljivo je, da se ključna zakonodaja s področja trga dela, davkov in zdravstva ureja na način, ki izključuje socialne partnerje," so opozorili.

"Vztrajamo, da mora biti zakonodaja, ki neposredno posega v odnos delavec - delodajalec, pripravljena in usklajevana tripartitno, z obema socialnima partnerjema, torej delodajalci kot sindikati, in vlado. Zgolj takšne rešitve, ki jih dosežemo s tovrstnim konsenzom, so lahko vzdržne tako za ljudi, podjetja in državni proračun," so sporočili iz združenja.

Kot so izpostavili, ne pristajajo na to, da jih ena izmed parlamentarnih strank izloča iz njihovega poslanstva, to je zastopanje interesov njihovih članov v socialnem dialogu. "To se je zgodilo z novim zakonom o minimalni plači, ki je bil s strani iste stranke, to je Levice, vložen v parlamentarno obravnavo, brez možnosti sodelovanja, pogajanj ali kakršnihkoli usklajevanj s socialnimi partnerji," so spomnili.

Stranka Levica je danes predstavila spletni monitor ukrepov za letos, pri katerih je v sporazumu o sodelovanju z vlado opredeljena kot nosilka. Monitor, na katerem bodo državljani lahko spremljali vsebino in fazo priprave oziroma napredek uresničevanja politik in ukrepov, je na njihovi spletni strani že dostopen.

Premier Marjan Šarec je sicer po podpisu sporazuma z Levico opozoril, da v njem določeni ukrepi ne bodo samodejni, pač pa se bodo o njih pogovorili v delovnih skupinah. "Če ne bodo finančno vzdržni, jih ne bomo izvajali. To nam zdrava pamet pravi," je dejal in izrazil pričakovanje, da bodo ukrepi dogovorjeni na Ekonomsko-socialnem svetu.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar