FinD - Novice - Februarja v EU nadaljnja rast trgovine na drobno
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.4.2019

Februarja v EU nadaljnja rast trgovine na drobno

Luxembourg, 03. aprila (STA) - Obseg trgovine na drobno v državah z evrom in v EU je februarja v primerjavi z januarjem zrasel za po 0,4 odstotka. Rast je v letni primerjavi dosegla 2,8 oz. 3,3 odstotka, je danes objavil Eurostat. Slovenija je v tej primerjavi zabeležila najvišjo rast v EU. Na letni ravni je obseg zrasel za 11,8 odstotka, na mesečni za 1,1 odstotka.

V mesečni primerjavi se je v državah z evrom za 0,9 odstotka povečal obseg prodaje neprehranskih izdelkov in za 0,1 odstotka prodaja hrane, pijače in tobaka. Prodaja pogonskih goriv se je okrepila za 0,7 odstotka. V EU se je obseg prodaje neprehranskih izdelkov povečal za odstotek, medtem ko sta obseg prodaje hrane, pijače in tobaka ter pogonskih goriv upadla za 0,1 oz. 0,2 odstotka.

Med članicami EU so najvišjo rast obsega trgovine na drobno beležili na Hrvaškem (4,4 odstotka) ter v Belgiji in Latviji (1,6 odstotka). Največji padec pa so imele Slovaška (-1,5 odstotka), Portugalska (-1 odstotek) in Bolgarija (-0,6 odstotka).

V letni primerjavi je v območju z evrom obseg prodaje pogonskih goriv porasel za 1,6 odstotka, prodaje hrane, pijače in tobaka za 0,6 odstotka ter prodaje neprehranskih izdelkov za 4,4 odstotka. V EU se je obseg prodaje neprehranskih izdelkov povečal za 5,1 odstotka, pogonskih goriv za tri odstotke ter hrane, pijače in tobaka za odstotek.

Med državami EU je največjo rast v letni primerjavi imela Slovenija (+11,8 odstotka), sledili sta Hrvaška (+11,4 odstotka) in Romunija (+9,1 odstotka).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar