FinD - Novice - Evropski parlament za obvezno nadgradnjo avtomobilov z največ izpusti
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

29.3.2019

Evropski parlament za obvezno nadgradnjo avtomobilov z največ izpusti

Strasbourg, 28. marca (STA) - Evropski poslanci so potrdili resolucijo, ki članicam EU nalaga obvezen odpoklic avtomobilov, ki najbolj onesnažujejo okolje, in njihovo nadgradnjo na način, da se onesnaženje omili. Pri tem bodo morale sodelovati z avtomobilskimi proizvajalci. Kot so sporočili iz parlamenta, lahko le tako zagotovijo dejansko reševanje problematike starih dizlov.

Poslanci so resolucijo potrdili s 301 glasom za, 181 glasovi proti in 42 vzdržanimi. Kot so ocenili v parlamentu, obstaja bojazen, da bodo stara vozila z dizelskim motorjem brez ustreznega ukrepanja na evropski ravni še leta onesnaževala zrak.

Ob tem so opozorili, da nekatere države, med njimi tudi Slovenija, Evropski komisiji še vedno niso posredovale informacij o njihovih programih odpoklica spornih vozil.

Problematika izpustov dizelskih vozil je postala odmevna, ko so leta 2015 testi, ki jih je opravil ameriški okoljski nadzornik, pokazali, da je Volkswagen goljufal pri testih izpustov svojih vozil, s tem ko je vanje vgradil nedovoljeno programsko opremo. Ta je v času testiranj umetno omejila izpuste, da bi bili rezultati boljši, nato pa jih vrnila na običajno raven.

Iz Volkswagna so danes sporočili, da so lastniki starih dizlov od avgusta 2017 do danes zamenjali skupno več kot 300.000 avtomobilov. V primeru nakupa novejšega in predvsem okolju prijaznejšega avtomobila lahko namreč izkoristijo več tisoč evrov subvencije.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar