FinD - Novice - Skupščina zdravniške zbornice izrekla podporo družinskim zdravnikom
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

29.3.2019

Skupščina zdravniške zbornice izrekla podporo družinskim zdravnikom

Ljubljana, 28. marca (STA) - Poslanci skupščine Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) so na današnji seji sprejeli sklep, s katerim so izrazili podporo družinskim zdravnikom, ki so zaradi preobremenjenosti napovedali odpoved delovnega razmerja. Sklep predvideva tudi finančno pomoč zdravniškim kolegom v primeru tožb s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

"V primeru, ko zdravnik po 1. aprilu letos odpove delovno razmerje zaradi posledic splošnega dogovora za leto 2019, ki krši poklicno kolektivno pogodbo za zdravnike in zobozdravnike, bo ZZS v primeru vloženih tožb s strani ZZZS zaradi kršitve zaveze iz 25. člena zakona o zdravniški službi, krila vse sodne stroške kot tudi povračilo stroškov specializacije," je zapisano v sklepu.

Sklep je soglasno podprlo vseh 59 poslancev, ki se udeležujejo današnje seje skupščine ZZS. Ob tem je predsednik skupščine Marko Bitenc poudaril, da gre predvsem za "stanovski sklep", s katerim izražajo polno podporo zdravniškim kolegom, in ni toliko namenjen zunanji javnosti. V razpravi je sklep podprla tudi predsednica ZZS Zdenka Čebašek-Travnik.

Poslanci so imeli na mizi tudi deklaracijo ZZS za izhod javnega zdravstva iz krize, ki jo je skupščina sprejela septembra 2016. Kljub časovnemu zamiku je deklaracija po njihovi oceni še vedno aktualna, zato so se odločili, da jo bodo naslovili tudi na novega ministra za zdravje Aleša Šabedra in celotno vlado. Bitenc je izrazil upanje, da bo deklaracija deležna ministrove pozornosti.

Deklaracija kot ključni problem slovenskega javnega zdravstva prepoznava finančno podhranjenost. "Ob neustreznem upravljanju sistema javnega zdravstva se negativni učinki še povečujejo," je poudarjeno v besedilu. Med potrebnimi ukrepi pa deklaracija na prvem mestu navaja dvig prispevne stopnje za zdravstvo. Izraža tudi potrebo po novi področni zakonodaji.

Sicer je današnja seja skupščine ZZS, ki še poteka, namenjena zlasti pregledu poročil za leto 2018, nekaterim kadrovskim zamenjavam v organih skupščine in finančnemu načrtu za leto 2019.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar