FinD - Novice - Občina Koper, DZS in Terme Čatež glede nakupa Hotela Koper s pogojno sodno poravnavo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.3.2019

Občina Koper, DZS in Terme Čatež glede nakupa Hotela Koper s pogojno sodno poravnavo

Koper, 27. marca (STA) - Odvetniki Mestne občine Koper ter družb DZS in Terme Čatež so v torek podpisali pogojno sodno poravnavo v primeru spora zaradi nakupa Hotela Koper, ki se je začel že pred približno tremi leti. Po predlogu občina v prihodnjih treh letih ne bo več uveljavljala predkupne pravice do nakupa Hotela Koper, ko bo ta spet na prodaj, danes piše Delo.

V zameno pa se tako DZS kot Terme Čatež, družbi iz sistema Bojana Petana, odpovedujeta zahtevi za plačilo presežnih pravdnih stroškov v znesku okoli 6400 evrov in vsem drugim odškodninskim zahtevkom v tem primeru.

O takem načinu rešitve spora bodo v četrtek odločali še mestni svetniki in ga po pričakovanjih podprli. "S tem bodo rešili še enega od 'okostnjakov' (spornih poslov) iz nekoliko večje omare bivšega koprskega župana," navaja časnik.

DZS je konec leta 2015 začela prodajo Hotela Koper za 2,7 milijona evrov, Mestna občina Koper pa je januarja 2016 odločila, da bo uveljavila predkupno pravico in prodajalcema poslala tudi prvi obrok kupnine v višini 270.000 evrov.

Zapletlo se je pri razumevanju načina plačila. V DZS so trdili, da mora občina plačati še 22-odstotni DDV, v občinski upravi pa so vztrajali, da bi plačali samo dveodstotni davek na promet nepremičnin. Medtem je DZS dobil še ugodnejšo nakupno ponudbo, in sicer 3,1 milijona evrov.

DZS je 19. februarja 2016 občini vrnila vplačanih 270.000 evrov, občinska uprava pa je dva dni pozneje vložila tožbo na ljubljanskem okrožnem sodišču, s katero je hotela dokazati, da je bil posel veljavno sklenjen in da bi morala DZS izdati občini listine, s katerimi bi lahko vpisala svojo lastninsko pravico v zemljiško knjigo. Hkrati je zahtevala izdajo začasne odredbe o prepovedi odtujitve, obremenitve in razpolaganja z nepremičnino. Predstavniki občinske uprave so poskušali svoje pravice zavarovati tudi z vložitvijo ustavne pritožbe.

Okrožno sodišče je maja lani tožbeni zahtevek v celoti zavrnilo in pritrdilo trditvam DZS, da pogodba o nakupu ni bila sklenjena. Po pritožbi na višje sodišče je slednje obe stranki pozvalo k mediaciji. Zato sta obe strani zdaj, po zamenjavi občinske oblasti in po nastopu župana Aleša Bržana, sklenili sodno poravnavo, ki pa bo dokončno po pričakovanjih potrjena na četrtkovi seji mestnega sveta.

"Po dokončni potrditvi navedenega besedila sodne poravnave na mestnem svetu se bodo prodajni postopki za Hotel Koper nadaljevali skladno s sprejetim programom," je za Delo povedal Petan.

Hotel Koper bodo sicer spet odprli aprila, saj ima že napovedane prihode gostov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar