FinD - Novice - Evropske borze končale s pozitivnim predznakom
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.3.2019

Evropske borze končale s pozitivnim predznakom

London/Frankfurt/Pariz, 26. marca (STA) - Pomembnejše borze v Evropi so današnje trgovanje končale s pozitivnim predznakom. Vlagatelji namreč upajo, da se bo britanski premierki Theresi May uspelo izogniti brexitu brez dogovora, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nafta se je podražila, evro pa v primerjavi z dolarjem izgubil na vrednosti.

Pozitivno na gibanja na evropskih kapitalskih trgih vpliva upanje vlagatelje na brexit brez dogovora. Britanski parlament je namreč v ponedeljek pozno zvečer izglasoval amandma, ki poslancem omogoča, da glasujejo o možnih alternativah ločitvenemu sporazumu. Tako naj bi parlament v sredo opravil več glasovanj o različnih možnostih glede brexita; omenjajo se "mehkejši brexit", drugi referendum, pa tudi preklic brexita in brexit brez dogovora.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je v primerjavi s ponedeljkom pridobil 0,58 odstotka vrednosti. V Parizu se je indeks CAC 40 zvišal za 0,89 odstotka, v Frankfurtu indeks DAX za 0,64 odstotka in v Londonu indeks FTSE 100 za 0,26 odstotka.

V Zürichu se je indeks SMI oblikoval 0,90 odstotka nad izhodiščem, na Dunaju je indeks ATX zabeležil 0,68-odstotno rast, v Milanu pa je indeks FTSE MIB pridobil 0,38 odstotka vrednosti.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo, potem ko je med vlagatelji popustila zaskrbljenost pred padcem ameriškega gospodarstva v recesijo v prihodnjih dveh letih. Tehnološki indeks Nasdaq je približno tri ure pred koncem trgovanja 0,77 odstotka nad izhodiščem, širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,60 odstotka, industrijski indeks Dow Jones pa 0,51 odstotka vrednosti.

Tečaj evra se je v primerjavi z dolarjem znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1281 dolarja, kar je 0,30 odstotka manj kot v ponedeljek. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra danes postavila pri 1,1291 dolarja (v ponedeljek pri 1,1325 dolarja).

Na naftnem trgu so medtem pozitivna gibanja. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena maja, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 59,90 dolarja, kar je 1,08 dolarja več kot v ponedeljek. V Londonu so se majske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 60 centov na 67,41 dolarja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar