FinD - Novice - Evropski parlament bo odločal o prepovedi plastike za enkratno uporabo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.3.2019

Evropski parlament bo odločal o prepovedi plastike za enkratno uporabo

Evropski parlament bo danes na zasedanju v Strasbourgu med drugim odločal o prepovedi plastike za enkratno uporabo, ki je ena od glavnih virov onesnaževanja v morjih. Evropski poslanci bodo prisluhnili tudi sklepom z vrha EU, ki ga je zaznamoval predvsem brexit.

V okviru direktive o prepovedi plastike bodo v primeru sprejetja do leta 2021 med drugim z evropskega trga izginili plastični krožniki, pribor in slamice. Direktiva, o kateri so se že neformalno strinjali pristojni ministri EU, postavlja še cilj zbiranja plastenk pri 90 odstotkih do leta 2029.

Režim širjenja odgovornosti proizvajalca bo veljal tudi za ribiško opremo, s čimer bi se zagotovilo, da bodo proizvajalci nosili stroške pobiranja mrež, ki se izgubijo v morju.

V okviru direktive pri Evropski komisiji opozarjajo, da plastika predstavlja več kot 80 odstotkov odpadkov v morju, izdelki, ki so obravnavani v zakonodaji, pa predstavljajo 70 odstotkov vseh predmetov v morskih odpadkih.

Evropski poslanci bodo danes prisluhnili tudi sklepom vrha EU, ki je pretekli teden potekal v Bruslju. Zaznamovala ga je predvsem odločitev o preložitvi izstopa Združenega kraljestva iz EU, ki je bil sprva načrtovana za 29. marec.

Na dnevnem redu plenarnega zasedanja pa je še glasovanje o stališču t. i. mobilnostnega paketa, ki bi spremenil pravila o napotitvi voznikov in o času počitka voznikov.

Strasbourg, 27. marca (STA)
Foto: STA

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar