FinD - Novice - Evropske borze začele neenotno
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.3.2019

Evropske borze začele neenotno

Frankfurt/Pariz/London, 26. marca (STA) - Indeksi na najpomembnejših evropskih borzah so dan začeli neenotno, a blizu izhodišč. V ospredju sta zaskrbljenost glede gospodarskih obetov ter brexit. Britanski parlament je v ponedeljek pozno zvečer izglasoval amandma, ki poslancem omogoča, da glasujejo o možnih alternativah ločitvenemu sporazumu, ki ga je z EU sklenila premierka Theresa May.

Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 je bil okoli 10. ure 0,10 odstotka pod gladino. Zniževal se je tudi indeks DAX na borzi v Frankfurtu, in sicer za 0,25 odstotka.

Na drugi strani je CAC 40 v Parizu pridobival 0,08 odstotka, FTSE 100 pa je bil v Londonu 0,10 odstotka nad ponedeljkovo zaključno vrednostjo.

V sredo naj bi britanski parlament, ki si je v ponedeljek izboril večjo vlogo pri brexitu, opravil več glasovanj o različnih možnostih glede izstopa iz EU. Kot poroča BBC, bi lahko bili med možnostmi "mehkejši brexit" in drugi referendum, pa tudi preklic brexita in brexit brez dogovora, vprašanje pa je, ali bo katera od možnosti dobila dovolj podpore.

Sicer pa vlagatelji po poročanju ameriške tiskovne agencije Reuters ugibajo, ali bi ZDA utegnile pasti v recesijo. Skrbi jih t. i. inverzija krivulje donosnosti ameriških državnih obveznic, ko je donos dolgoročnih obveznic nižji od donosa kratkoročnih, kar je običajno napovedalo recesijo ameriškega gospodarstva v roku leta ali dveh.

Praktično stagniral je tudi tečaj evra, saj je bilo treba za en evro na borzi v Frankfurtu zjutraj odšteti 1,1309 dolarja, kar je le malenkost pod ponedeljkovo vrednostjo. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v ponedeljek postavila pri 1,1325 dolarja.

Rast je danes prevladala na azijskih borzah, izjema je bila le borza v Šanghaju, kjer je indeks Composite izgubil 1,51 odstotka vrednosti. Sicer je tokijski Nikkei 225 porasel za 2,15 odstotka, sydneyjski All Ordinaries za 0,07 odstotka in seulski Kospi za 0,18 odstotka. Hongkonški Hang Seng je pridobil 0,15 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar