FinD - Novice - Nikeju 12 milijonov kazni zaradi omejevanja čezmejne prodaje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.3.2019

Nikeju 12 milijonov kazni zaradi omejevanja čezmejne prodaje

Bruselj, 25. marca (STA) - Evropski organ za varstvo konkurence je ameriškemu proizvajalcu športne opreme Nike izrekel 12,5 milijona evrov kazni zaradi omejevanja čezmejne prodaje v Evropo. Družba je izvajala nedovoljene licenčne posle z izdelki nekaterih nogometnih klubov in nacionalnih nogometnih zvez. Nike je v postopku sodeloval s preiskovalci.

Komisija je preiskavo sprožila junija 2017, Nike pa naj bi sporne prakse do takrat izvajal več kot 13 let. V praksi je šlo za to, da je Nike določenim imetnikom licence prepovedal prodajo nekaterih izdelkov v določenih državah, kar je zmanjšalo izbiro za potrošnike in zvišalo cene.

"Današnja odločitev trgovcem in potrošnikom zagotavlja, da lahko v celoti izkoristijo eno od številnih prednosti enotnega evropskega trga," je v izjavi poudarila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Izrečena kazen je zaradi sodelovanja s preiskovalci 40 odstotkov nižja od siceršnje.

Bruselj sicer Nike preiskuje v še eni zadevi. Januarja je Evropska komisija sprožila poglobljeno preiskavo davčnega dogovora Nikeja na Nizozemskem, da bi presodila, ali je dogovor v skladu s pravili, ki v uniji določajo pogoje državnih pomoči.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar