FinD - Novice - Strah pred ohlajanjem gospodarstva vplival tudi na evropske borze
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

25.3.2019

Strah pred ohlajanjem gospodarstva vplival tudi na evropske borze

London/Frankfurt/Pariz, 25. marca (STA) - Osrednji indeksi evropskih borz se v uvodnem delu trgovanja gibljejo v rdečem. Tudi nanje je po navedbah analitikov vplival strah pred globalnim ohlajanjem gospodarstva, potem ko je v petek prvič po letu 2007 prišlo do inverzije krivulje donosnosti ameriških državnih obveznic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okoli 9.45 je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 0,57 odstotka pod izhodiščem. FTSE 100 na borzi v Londonu se je zniževal po 0,61-odstotni stopnji, CAC 40 v Parizu prav tako po 0,61-odstotni, DAX v Frankfurtu pa po 0,43-odstotni.

Pribitke na ameriške državne obveznice so po ocenah analitikov zvišali podatki o aktivnosti ameriških tovarn, zvišanje pribitkov na obveznice pa velja za enega bolj zanesljivih napovedovalcev recesije. Nespodbudni so bili v petek tudi francoski in nemški gospodarski kazalniki, kar je okrepilo strah pred globalnim ohlajanjem gospodarstva.

Vrednost evra se je nekoliko zvišala. Za en evro je bilo treba zjutraj na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1311 dolarja, s čimer se je skupna evropska valuta podražila za 0,12 odstotka. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v petek postavila pri 1,1302 dolarja.

Zaradi slabih gospodarskih obetov so v rdečem sklenile tudi azijske borze. V Tokiu je Nikkei 225 izgubil 3,01 odstotka, v Hongkongu Hang Seng 2,03 odstotka, v Šanghaju pa SSE Composite 1,97 odstotka. V Seulu se je Kospi znižal za 1,92 odstotka, v Sydneyju All Ordinaries za 1,15 odstotka, v Singapurju pa je STI trgovanje končal 1,05 odstotka pod izhodiščno vrednostjo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar