FinD - Novice - Bruselj dosegel začasni dogovor o programu InvestEU v naslednjem proračunu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.3.2019

Bruselj dosegel začasni dogovor o programu InvestEU v naslednjem proračunu

Bruselj, 21. marca (STA) - Evropski parlament, Svet EU in Evropska komisija so dosegli začasni dogovor o programu InvestEU za spodbujanje zasebnih in javnih naložb v Evropi v naslednjem proračunskem obdobju EU 2021-2027. Temeljil bo na proračunskem jamstvu EU, ki bo znašalo najmanj 38 milijard evrov, s čimer naj bi spodbudili naložbe v vrednosti najmanj 650 milijard evrov.

Kot so sporočili iz Bruslja, bodo proračunski vidiki programa odvisni od splošnega dogovora o dolgoročnem proračunu EU. Program InvestEU temelji na uspehu Junckerjevega načrta, t. i. naložbenega načrta za Evropo. Združil bo 14 finančnih instrumentov in podobno kot Junckerjev načrt temeljil na proračunskem jamstvu EU.

Jamstvo bo znašalo najmanj 38 milijard evrov, s čimer naj bi spodbudili naložbe v vrednosti najmanj 650 milijard evrov. Sklad InvestEU bosta spremljala svetovalno vozlišče InvestEU, ki bo omogočalo prilagojeno podporo nosilcem projektov, in portal InvestEU, zlahka dostopen nabor zrelih projektov za potencialne vlagatelje. Program bodo izvajali v partnerstvu s skupino Evropske investicijske banke (EIB), ki bo odprto tudi za druge izvajalske partnerje.

"Zahvaljujoč naložbenemu načrtu za Evropo, ki smo ga zagnali leta 2014, je investicij spet več. Ampak lahko naredimo in moramo narediti več za spodbudo zaposlovanja in rasti. In tu nastopi InvestEU," je dejal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Junckerjev načrt je po najnovejših podatkih do zdaj spodbudil za skoraj 390 milijard evrov naložb v Evropi. V okviru Evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI), ki je steber Junckerjevega načrta, so bile odobrene operacije s financiranjem v višini 72,5 milijarde evrov v vseh državah EU.

EIB je odobrila 518 infrastrukturnih projektov, ki jih je podprl EFSI v vrednosti 53,9 milijarde evrov, Evropski investicijski sklad pa je odobril 537 sporazumov o financiranju za mala in srednje velika podjetja v vrednosti 18,6 milijarde evrov.

Od teh sporazumov bo imelo po navedbah Evropske komisije koristi 929.000 malih in srednje velikih podjetij. Skupina EIB je prek sklada EFSI za Slovenijo odobrila financiranje v višini 161 milijonov evrov, kar naj bi spodbudilo za 941 milijonov evrov naložb.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar