FinD - Novice - Skupina Krka lani s 14 odstotkov višjim čistim dobičkom
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.3.2019

Skupina Krka lani s 14 odstotkov višjim čistim dobičkom

Krka, 21. marca (STA) - Skupina Krka je lani po nerevidiranih podatkih ustvarila 1,33 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 5,2 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček je porasel za 14 odstotkov na 174 milijonov evrov, je danes objavila Krka.

Skupina je dobiček iz poslovanja (EBIT) povečala za 17,1 odstotka na 232,7 milijona evrov, dobiček iz poslovanja z amortizacijo (EBITDA) pa za okoli 12 odstotkov na 343,3 milijona evrov.

Prodaja izdelkov in storitev v Sloveniji je porasla za štiri odstotke na 88,9 milijona evrov, v Vzhodni Evropi za sedem odstotkov na nekaj manj kot 413 milijonov evrov, v Srednji Evropi za pet odstotkov na 318,3 milijona evrov, v Zahodni Evropi za odstotek na 287,1 milijona evrov, v Jugovzhodni Evropi za devet odstotkov na 176,2 milijona evrov in na čezmorskih trgih za 12 odstotkov na 43,4 milijona evrov.

Družba Krka je imela 1,23 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 2,8 odstotka več kot predlani. Čisti dobiček je porasel za 6,2 odstotka na 163,3 milijona evrov. EBIT družbe se je povečal za 1,2 odstotka na 199,3 milijona evrov, EBITDA pa za 1,4 odstotka na 282,5 milijona evrov.

Predsednik Krkine uprave Jože Colarič je na današnji predstavitvi Krkinih lanskih dosežkov in letošnjih načrtov v Novem mestu povedal, da je Krkina prodaja lani zrasla v vseh njenih prodajnih regijah in hkrati ocenil, da gre za največjo prodajo v Krkini 65-letni zgodovini.

Prodajno največja regija je bila z 31-odstotnim deležem Vzhodna Evropa. V Rusiji, ki ostaja Krkin ključni in največji posamični trg, so prodali za 274,7 milijona evrov izdelkov in dosegli dvoodstotno rast. Rast, izražena v rubljih, je bila 15-odstotna.

V Ukrajini so ustvarili prodajo v vrednosti 56,2 milijona evrov in s 24-odstotno rastjo bistveno presegli rast trga in neposrednih tekmecev. V Uzbekistanu so ustvarili za 19 milijonov evrov prodaje, dvomestno vrednostno rast prodaje so dosegli še v Mongoliji, Tadžikistanu, Armeniji, Moldaviji, v Belorusiji in Azerbajdžanu.

Po prodaji druga je bila Srednja Evropa, tretja je bila Zahodna Evropa. Prodajno vodilni trgi so bili Nemčija, Španija, skandinavske države in Francija. V Sloveniji so prodali za 88,9 milijona evrov izdelkov in storitev, v čezmorski regiji pa za 43,4 milijona evrov izdelkov.

Lani so registrirali 23 novih izdelkov, vložili so pet patentnih prijav za svoje tehnološke rešitve in v Sloveniji prijavili 67 blagovnih znamk. Vložili so tudi 34 mednarodnih in devet nacionalnih prijav blagovnih znamk. Za naložbe so odšteli 96,3 milijona evrov, od teh 78 milijonov v obvladujoči družbi.

V Ningbu na Kitajskem, kjer so leta 2017 z lokalnim partnerjem Menovo ustanovili skupno podjetje Ningbo Krka Menovo, so lani vplačali začetni kapital in zagotovili potrebno opremo. Konec preteklega leta so tam začeli komercialno proizvajati prvi izdelek za trge zunaj Kitajske, hkrati so zanj vložili vso potrebno registracijsko dokumentacijo za prodajo na kitajskem trgu. Letos bodo vložili še pet registracij za prodajo izdelkov na kitajskem trgu. Ponudbo izdelkov bodo sproti prilagajali tržnim potrebam in priložnostim.

Skupina Krka je konec preteklega leta zaposlovala 11.390 ljudi, slabo polovico teh v Sloveniji in 50,7 odstotka v tujini. Število zaposlenih je v primerjavi s predlani okrepila za pet odstotkov.

Med letošnjimi načrti je Colarič napovedal prodajo z znesku 1,375 milijarde evrov in 172 milijonov evrov dobička. Glede prodaje v letošnjem prvem trimesečju ugotavljajo nadaljevanje lanskih prodajnih smernic, je dodal.

Letos bodo sicer za vlaganja, ki bodo namenjena predvsem povečanju in posodobitvi proizvodnih zmogljivosti in infrastrukture, namenili dobrih 124 milijonov evrov. Načrtujejo tudi okrepitev števila zaposlenih v Sloveniji in tujini, skupaj za štiri odstotke.

Uprava tudi za leto 2019 poudarja zavezanost strateški usmeritvi stabilne politike dividend, da se za dividende izplača najmanj polovica čistega dobička večinskih lastnikov skupine Krka, pri določitvi deleža čistega dobička za izplačilo dividend pa se upoštevajo tudi finančne potrebe skupine Krka za naložbe in prevzeme, je še med drugim povedal Colarič.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar