FinD - Novice - Federal Reserve brez sprememb v denarni politiki
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.3.2019

Federal Reserve brez sprememb v denarni politiki

Washington, 20. marca (STA) - Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) na danes končanem dvodnevnem zasedanju ni spremenil ključne obrestne mere. To je po besedah analitikov znak, da se ameriško gospodarstvo ohlaja. Ključna obrestna mera tako ostaja na ravni med 2,25 in 2,50 odstotka, FOMC pa dvigov obrestne mere ne pričakuje niti pozneje v tem letu.

Razlog za premor je po mnenju analitikov tudi ohladitev rasti na Kitajskem in v Evropi, skupaj s trgovinskimi spori, ki jih sproža in potem rešuje predsednik ZDA Donald Trump. Obenem pa tudi ni razloga za višanje obresti iz domačih logov. Inflacije se je umirila in je ne glede na padanje stopnje brezposelnosti ter naraščanje zaposlovanja in plač okrog ali pod ciljno vrednostjo dveh odstotkov letno.

Še septembra lani je FOMC napovedoval tri zvišanja ključne obrestne mere v letošnjem letu, zdaj pa je izrecno navedel, da letos novega dviga ne pričakuje.

FOMC je ključno obrestno mero nazadnje za 0,25 odstotne točke dvignil decembra lani, nato pa so se izjave predsednika Federal Reserve (Fed) Jeroma Powella in drugih članov odbora začele spreminjati v smer premora pri višanju obrestnih mer.

Centralna banka je izdala tudi najnovejše napovedi za gospodarsko rast, inflacijo in brezposelnost. Napoved gospodarske rasti za letos je Fed od lanskega decembra znižal za 0,2 odstotne točke na le 2,1 odstotka, kar je globoko pod tem, o čemer govori Bela hiša.

Napoved letošnje inflacije so znižali za 0,1 odstotne točke na 1,8 odstotka, napoved stopnje brezposelnosti pa zvišali za 0,2 odstotne točke na 3,7 odstotka.

Powell je na novinarski konferenci dejal, da so se v FOMC odločili, da je zdaj pravi trenutek za premor pri višanju obresti in ta se bo glede na projekcije banke nadaljeval.

Centralna banka pričakuje, da bo ključna obrestna mera, ki ostaja na ravni med 2,25 in 2,50 odstotka, ob koncu leta znašala 2,4 odstotka, konec 2020 morda 2,6 odstotka in konec leta 2021 prav tako 2,6 odstotka.

Powell je na novinarski konferenci med drugim poudaril, da so gospodarski temelji ZDA še vedno zelo trdni, glavni cilj banke pa je ohraniti rast. Pogoji financiranja so bolj ugodni kot pred nekaj meseci, trg delovne sile ostaja trden, kar je vse razlog, da bo Fed pri denarni politiki "potrpežljiv".

Powell trenutno ne vidi nevarnosti recesije v Evropi, dogajanje glede brexita pozorno opazuje in upa, da se bo vse izteklo na urejen način. Banke so dobro kapitalizirane za vse morebitne težave zaradi izstopanja Velike Britanije iz EU, je dodal.

Kitajska rast naj bi se stabilizirala. Carinska vojna med Kitajsko in Trumpom je dejavnik ohlajanja rasti na Kitajskem, vendar po Powellovih besedah ni glavni dejavnik. Ne more pa povedati, kako bodo carine vplivale na ameriško gospodarstvo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar