FinD - Novice - DZ ponovno odloča o zakonu o izvrševanju proračuna
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.3.2019

DZ ponovno odloča o zakonu o izvrševanju proračuna

Poslanci se bodo danes sestali na izredni seji, na kateri bodo po vetu državnega sveta ponovno odločali o sprejemu novele zakona o izvrševanju letošnjega proračuna. Na dnevnem redu imajo še predlog zakona o ureditvi določenih vprašanj v primeru brexita brez dogovora, seznanili se bodo tudi z odstopom dveh ministrov.

Novela zakona o izvrševanju proračuna je precej tehničen zakon, ki spremlja v začetku marca sprejeti rebalans, s katerim se je proračunska poraba za leto 2019 prvič doslej povzpela prek deset milijard evrov. Ker vlada v njej ni predlagala zvišanja povprečnine in je financiranje občin po opozorilih državnih svetnikov tudi sicer zapostavljeno, je bila prejšnji teden deležna odložilnega veta.

Za ponovno potrditev novele zakona je po vetu državnega sveta potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, zato koalicija, ki jih ima 43, potrebuje še glasove opozicije. Svoje glasove so že pred dnevi obljubili v SNS, po vsej verjetnosti pa jih bodo prispevali tudi v Levici, potem ko so se s peterico koalicijskih strank uskladili glede sporazuma o sodelovanju. Tega naj bi vsi predsedniki strank podpisali do začetka današnje izredne seje DZ.

Premier Marjan Šarec je 8. marca prejel odstopni izjavi ministra za okolje in prostor Jureta Lebna in ministra za zdravje Sama Fakina. Prvi se je za odstop odločil zaradi afere z maketo drugega tira, drugi zaradi slabega zdravja. Z odstopoma se bodo danes seznanili tudi poslanci, s čimer jima bo funkcija prenehala, Šarec pa bo moral v desetih dneh predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru.

Z zakonom o ureditvi določenih vprašanj v primeru izstopa Združenega kraljestva iz EU brez dogovora želi vlada predvsem zagotoviti ohranitev pravic slovenskih državljanov v Veliki Britaniji in britanskih v Sloveniji. Naša država se tako pripravlja na brexit brez dogovora z 29. marcem, čeprav v Londonu napovedujejo, da bodo zaprosili za preložitev datuma izstopa. Tega sicer še niso storili.

Ljubljana, 20. marca (STA)
Foto: STA

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar