FinD - Novice - Slovenija januarja z največjo rastjo gradbeništva v območju evra
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.3.2019

Slovenija januarja z največjo rastjo gradbeništva v območju evra

Luxembourg, 19. marca (STA) - Obseg gradbenih del v območju z evrom se je januarja na mesečni ravni zmanjšal za 1,4 odstotka, v celotni EU pa je ostal nespremenjen. Na letni ravni je bil padec v območju z evrom 0,7-odstoten, v EU pa so statistiki zabeležili 0,7-odstotno rast. Slovenija je na mesečni ravni zabeležila najvišjo rast, in sicer 10,3-odstotno, je objavil Eurostat.

Decembra se je obseg del v območju z evrom po revidiranih podatkih evropskega statističnega urada Eurostat na mesečni ravni povečal za 1,1 odstotka, v EU pa je padel za 0,2 odstotka.

Januarja se je na mesečni ravni v območju z evrom obseg del na gradbeno inženirskih objektih zmanjšal za 2,9 odstotka, obseg del na stavbah pa za 1,1 odstotka. V EU je obseg del na gradbeno inženirskih objektih padel za 1,3 odstotka odstotka, na stavbah pa se je povečal za 0,2 odstotka.

Med članicami, za katere so bili na voljo podatki, so največje padce beležile Francija (-5,4 odstotka), Finska (-2,2 odstotka) in Španija (-1,8 odstotka). Največje rasti pa so imele Slovenija (+10,3 odstotka), Madžarska (+9,7 odstotka) in Romunija (+5,1 odstotka).

Na letni ravni, glede na januar lani, je v območju z evrom obseg del na gradbeno inženirskih objektih padel za 1,5 odstotka in na stavbah za 0,1 odstotka. V EU se je obseg del na gradbeno inženirskih objektih povečal za 0,8 odstotka, obseg del na stavbah pa za 0,3 odstotka.

Največje padce so zabeležili na Češkem (-13,3 odstotka), v Romuniji (-5,1 odstotka) in v Nemčiji (-3,5 odstotka). Obseg del se je zvišal na Madžarskem (+29,2 odstotka), na Nizozemskem (+5,5 odstotka) in v Sloveniji (+4,3 odstotka).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar