FinD - Novice - Inflacija v območju evra februarja nekoliko porasla
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.3.2019

Inflacija v območju evra februarja nekoliko porasla

Luxembourg, 15. marca (STA) - Stopnja inflacije v območju evra se je februarja nekoliko zvišala. Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat so bile cene življenjskih potrebščin za 1,5 odstotka višje kot pred letom dni. Na mesečni ravni so se življenjski stroški zvišali za 0,3 odstotka. Statistiki so s tem potrdili pred kratkim objavljene začasne podatke.

Rast cen v območju evra se je tako februarja nekoliko pospešila, saj je Eurostat januarsko stopnjo inflacije izračunal v višini 1,4 odstotka.

Brez upoštevanja precej nestanovitnih cen energije, hrane, tobaka in alkohola je bila inflacija v 19 državah z evrom na letni ravni zgolj enoodstotna, kar je 0,1 odstotne točke pod januarsko vrednostjo.

Evropska centralna banka gibanje cen v državah z evrom pozorno spremlja. Stopnjo inflacije si želi v višini tik pod dvema odstotkoma, a se je v preteklih mesecih od tega cilja vnovič nekoliko oddaljila.

Daleč najbolj so se februarja podražili energenti, namreč za 3,6 odstotka. Komajda kaj dražji kot pred letom dni so bili neenergetski industrijski izdelki (+0,4 odstotka), medtem ko so se storitve podražile za manj od povprečja (+1,4 odstotka), hrana, alkohol in tobak pa za več (+2,3 odstotka).

V celotni EU se je letna stopnja inflacije februarja povzpela na 1,6 odstotka, potem ko je bila januarja pri 1,5 odstotka.

Razkorak med posameznimi državami članicami je razmeroma velik in sega od 0,7-odstotne inflacije na Irskem do štiriodstotne v Romuniji. Slovenija se z 1,3-odstotno rastjo cen uvršča malenkost pod povprečje.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar