FinD - Novice - Ifo znižal oceno nemške gospodarske rasti
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.3.2019

Ifo znižal oceno nemške gospodarske rasti

München, 14. marca (STA) - Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo je danes znižal oceno gospodarske rasti Nemčije za letos, in sicer z 1,1 na 0,6 odstotka, a jo zvišal za prihodnje leto, z 1,6 na 1,8 odstotka. Nemčija se namreč po oceni inštituta v času, ko svetovno gospodarstvo izgublja zagon, sooča s šibkejšim povpraševanjem iz tujine.

Proizvodna podjetja bodo po oceni Ifa postopoma premagala težave, ki jih pestijo. Tako industrija verjetno letos zaradi upada tujega povpraševanja ne bo motor gospodarske rasti, je v sporočilu za javnost zapisal vodja analitike pri Ifu Timo Wollmershäuser in dodal, da domače povpraševanje ni prizadeto.

Kot je ocenil inštitut, se bo v največjem evropskem gospodarstvu nadaljevala rast števila zaposlenih. Letos naj bi jih bilo 45,2 milijona in prihodnje leto 45,5 milijona, potem ko je konec lanskega leta delalo 44,8 milijona ljudi.

Tako kot gospodarstvo se umirja tudi stopnja brezposelnosti. Ta naj bi letos upadla s 5,2 na 4,9 odstotka, prihodnje leto naj bi bilo v državi brez dela 4,7 odstotka delovne aktivne populacije. Letos naj bi bilo brez dela 2,21 milijona ljudi, prihodnje leto jih bo predvidoma še manj - 2,12 milijona, potem ko je bilo konec lanskega leta 2,34 milijona brezposelnih.

Letos se bodo medtem po pričakovanjih zvišali realni prihodki gospodinjstev, saj se bodo po Wollmershärjevih pojasnilih zvišale plače, znižala stopnja inflacije, zmanjšala se bo davčna obremenitev in povečal obseg socialnih transferjev. Vse to bo pospešilo domačo potrošnjo in gradbeništvo.

Povečalo pa se bo tudi javno trošenje, predvsem v letošnjem letu - rast se bo z lanskega enega odstotka pospešila na 2,6 odstotka. Prihodnje leto pa se bo zmanjšalo in ustavilo pri 1,6 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar