FinD - Novice - Na evropskih borzah pozitivno vzdušje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.3.2019

Na evropskih borzah pozitivno vzdušje

Frankfurt/Pariz/London, 13. marca (STA) - Indeksi na evropskih borzah so se danes obarvali zeleno. Vlagatelje dogajanje okoli brexita ni prestrašilo, z danes objavljenimi podatki o stanju ameriškega gospodarstva so zadovoljni. Evro se je okrepil, cene nafte so se nekoliko zvišale.

Potem ko so britanski poslanci v torek že drugič zavrnili ločitveni sporazum z Evropsko unijo, bodo danes glasovali še o brexitu brez dogovora. Če poslanci tega scenarija ne bodo podprli, bodo predvidoma v četrtek odločali še, ali bi morda EU zaprosili za odlog predvidenega datuma ločitve.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je pridobil 0,6 odstotka in se oblikoval pri 3323,45 točke. V Frankfurtu je DAX pridobil 0,4 odstotka, v Parizu je CAC 40 zrasel za 0,7 odstotka, v Londonu pa FTSE pa 0,1 odstotka.

Na Dunaju je indeks ATX končal 1,4 odstotka višje, v Milanu je indeks FTSE MIB zrasel za 0,6 odstotka, prav toliko je v Zürichu pridobil indeks SMI.

V ZDA je poraba za nove gradbene projekte januarja v primerjavi z decembrom narasla za 1,3 odstotka, kar je najvišja rast v zadnjih devetih mesecih. Naročila trajnih dobrih so se okrepila za 0,4 odstotka, cene na ravni proizvajalcev pa so se februarja v primerjavi z januarjem zvišale za 0,1 odstotka.

V New Yorku je industrijski indeks Dow Jones okoli dve uri in pol pred koncem trgovanja 0,7 odstotka višje kot v torek, širši indeks S&P 500 je 0,9 odstotka višje, prav toliko je višje tehnološki indeks Nasdaq.

Evro se je v primerjavi z dolarjem nekoliko okrepil. Vreden je 1,1305 dolarja, kar je 0,15 odstotka več kot ob koncu trgovanja v torek. Evropska centralna banka je zgodaj popoldne referenčni tečaj postavila pri 1,1303 dolarja (v torek pri 1,1275 dolarja).

Nafta se je danes podražila. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena aprila, je bilo treba okoli 18. ure po srednjeevropskem času odšteti 57,81 dolarja, kar je 94 centov več kot v torek. Cena severnomorske nafte brent za dobavo v maju se je zvišala za 44 centov na 67,11 dolarja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar