FinD - Novice - Območje evra in EU januarja z rastjo industrijske proizvodnje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.3.2019

Območje evra in EU januarja z rastjo industrijske proizvodnje

Luxembourg, 13. marca (STA) - Vrednost industrijske proizvodnje v območju evra se je januarja po sezonsko prilagojenih podatkih v mesečni primerjavi zvišala za 1,4 odstotka, v celotni EU pa za odstotek, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. V medletni primerjavi je industrijska proizvodnja v evrskem območju padla za 1,1 odstotka, v EU pa za 0,4 odstotka.

Med članicami, za katere ima Eurostat podatke, se je vrednost industrijske proizvodnje januarja v primerjavi z decembrom najbolj okrepila na Irskem (+15,1 odstotka), na Hrvaškem (+9,6 odstotka) in v Sloveniji, kjer je bila rast 5,9-odstotna. Največji mesečni padec so po drugi strani zabeležile Danska (-8,6 odstotka), Latvija (-3,6 odstotka) in Romunija (-1,5 odstotka).

Proizvodnja energije je bila v območju evra januarja v mesečni primerjavi za 2,4 odstotka višja, proizvodnja netrajnih dobrin za široko potrošnjo za dva odstotka, trajnih dobrin za 1,1 odstotka, proizvodnja investicijskega blaga za 0,9 odstotka in proizvodnja dobrin za vmesno porabo za 0,2 odstotka.

V celotni osemindvajseterici se je proizvodnja energije okrepila za 1,4 odstotka, proizvodnja trajnih dobrin za 1,3 odstotka, netrajnih dobrin za odstotek, proizvodnja investicijskega blaga za 0,9 odstotka in proizvodnja dobrin za vmesno porabo za 0,3 odstotka.

V medletni primerjavi se je proizvodnja investicijskega blaga v območju evra znižala za tri odstotke, proizvodnja dobrin za vmesno porabo za 1,8 odstotka, proizvodnja trajnih dobrin za 1,2 odstotka, proizvodnja netrajnih dobrin za 0,7 odstotka, energije pa za štiri odstotke.

V celotni EU je proizvodnja investicijskega blaga padla za 2,4 odstotka, proizvodnja dobrin za vmesno porabo za 1,2 odstotka, trajnih dobrin za 0,1 odstotka, netrajnih za 1,4 odstotka, proizvodnja energije pa za 2,9 odstotka.

Med članicami so največji padec industrijske proizvodnje v medletni primerjavi zabeležile Irska (-6,2 odstotka), Luksemburg (-4,2 odstotka) in Nemčija (-3,4 odstotka), največjo rast pa je Eurostat zabeležil na Slovaškem (+7,2 odstotka), Poljskem (+6,1 odstotka) in v Litvi (+5,9 odstotka).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar