FinD - Novice - Klampferjeva bo predstavila predloge pokojninske in socialne zakonodaje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.3.2019

Klampferjeva bo predstavila predloge pokojninske in socialne zakonodaje

Ljubljana, 13. marca (STA) - Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer bo danes javnosti predstavila predloge zakonskih sprememb na področju socialne varnosti, trga dela in pokojninskega sistema.

Na ministrstvu so, kot so zapisali v vabilu na današnjo izjavo, pripravili predloge zakonskih sprememb, ki so jih zapisali v zakon o socialnovarstvenih prejemkih, zakona o urejanju trga dela in zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Predloge je ministrica že v torek predstavila tudi koalicijskim partnerjem na srečanju na Brdu pri Kranju, zdaj pa jih bo tudi širši javnosti.

Ta sicer najbolj pričakuje predloge sprememb pokojninskega zakona, kjer pa, vsaj za zdaj, naj ne bi šlo za obširno reformo. Kot je bilo slišati neuradno ob robu koalicijskega vrha, naj bi predlagali dvig odmernega odstotka, o čemer so se koalicijski partnerji dogovorili že v koalicijski pogodbi.

Ta namreč napoveduje, da bodo odmerni odstotek za 40 let pokojninske dobe postopno določili v višini najmanj 63 odstotkov, obenem se bo priznal višji odmerni odstotek za skrb za otroke. Uveljavitev ukrepa je predvidena z januarjem 2019.

Prav tako naj bi predlagali spremembo pogojev za hkratno prejemanje pokojnine za tiste, ki še delajo in so izpolnili pogoje za starostno pokojnino. Zdaj lahko ob delu prejemajo 20 odstotkov pokojnine, ta odstotek pa naj bi dvignili na 50.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar