FinD - Novice - Turško gospodarstvo prvič po letu 2009 v recesiji
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

11.3.2019

Turško gospodarstvo prvič po letu 2009 v recesiji

Istanbul, 11. marca (STA) - Turško gospodarstvo je zdrsnilo v recesijo, prvo po letu 2009, kažejo danes objavljeni podatki. V zadnjih treh mesecih lanskega leta se je bruto domači proizvod (BDP) glede na trimesečje poprej skrčil za 2,4 odstotka, kar pomeni drugo zaporedno negativno četrtletje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turško gospodarstvo se je v tretjem in četrtem četrtletju lani skrčilo. Dve zaporedni četrtletni krčenji tehnično gledano pomenita, da je država v recesiji.

V primerjavi z zadnjim četrtletjem 2017 se je ob koncu lanskega leta turški BDP skrčil za tri odstotke.

V celotnem lanskem letu je Turčija zabeležila 2,6-odstotno gospodarsko rast, kar je precej manj od 7,4-odstotne v letu 2017.

Ohlajanje gospodarstva v kombinaciji s krizo turške lire v lanskem letu sta občutljivi vprašanji za turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana in njegovo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP), ki bosta 31. marca skušali prepričati volivce na lokalnih volitvah v državi.

Visoka ostaja tudi inflacija, kažejo podatki statističnega urada. Oktobra lani je dosegla vrh pri 25,24 odstotka, preden je zdrsnila in februarja dosegla 20 odstotkov. Še posebej močno so se zvišale cene hrane.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar