FinD - Novice - Največji premoženjski sklad na svetu se odpoveduje naftnemu sektorju
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

8.3.2019

Največji premoženjski sklad na svetu se odpoveduje naftnemu sektorju

Oslo, 08. marca (STA) - Norveški državni pokojninski sklad, ki je z več kot 1000 milijardami dolarjev premoženja največji na svetu, se je odločil iz portfelja umakniti podjetja s področja proizvodnje nafte ali plina. Država bo s to potezo, ki temelji na finančnem in ne okoljskem vidiku, zmanjšala ranljivost skupnega premoženja od trajnega padanja cen nafte.

Nafta in plin sicer predstavljata približno polovico norveškega izvoza in okoli 20 odstotkov vseh državnih prihodkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sklad je bil v 90. letih prejšnjega stoletja ustanovljen z namenom upravljanja denarja, ki se v državo steka ravno od prodaje nafte in plina. To je bil tudi glavni investicijski bazen za oplajanje premoženja. Konec leta 2018 je imel sklad v lasti za okoli 37 milijard dolarjev delnic podjetij iz naftnega sektorja s pomembnimi lastniškimi deleži v družbah Shell, BP, Total in Exxonmobil.

Kot so pojasnili v vladi, odločitev po dezinvestiranju naftnega področja ne odraža kakšnega specifičnega pogleda na cene nafte, prihodnjo dobičkonosnost ali vzdržnost naftne industrije.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar