FinD - Novice - Eurostat tudi v drugo potrdil podatke o lanski rasti BDP
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.3.2019

Eurostat tudi v drugo potrdil podatke o lanski rasti BDP

Ljubljana, 07. marca (STA) - Evropski statistični urad je danes tudi v drugo potrdil podatke, da je območje z evrom lani zabeležilo 1,8-odstotno gospodarsko rast, v celotni EU pa je bila ta 1,9-odstotna. V zadnjem četrtletju je bruto domači proizvod (BDP) v državah z evrom na četrtletni ravni narasel za 0,2 odstotka, v uniji pa za 0,3 odstotka.

V zadnjem četrtletju se je po sezonsko prilagojenih podatkih BDP na letni ravni v območju z evrom povečal za 1,1 odstotka in za 1,4 odstotka v celotni uniji, v tretjem četrtletju pa je bila rast na letni ravni v območju z evrom 1,6-odstotna, v celotni EU pa 1,8-odstotna.

Slovenija je imela po podatkih Eurostata lani v zadnjem četrtletju v primerjavi s predhodnim 0,8-odstotno gospodarsko rast, v celotnem letu pa je BDP narasel za 3,6 odstotka.

Med državami, za katere je statistični urad imel podatke, so imele na četrtletni ravni najvišje rasti Estonija (+2,2 odstotka), Litva (+1,3 odstotka) ter Latvija in Švedska (v obeh +1,2 odstotka). Padec sta zabeležili Grčija in Italija (v obeh -0,1 odstotka), medtem ko je v Nemčiji BDP na četrtletni primerjavi stagniral.

Slovenija je v današnji Eurostatovi objavi izpostavljena med podatki o rasti zaposlenosti. Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, je namreč zaposlenost v lanskem zadnjem četrtletju najbolj narasla v Estoniji (+1,7 odstotka), na Finskem in Švedskem (v obeh +0,8 odstotka), pa tudi v Španiji in Sloveniji (v obeh +0,7 odstotka).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar