FinD - Novice - Medletna rast stroškov dela v zadnjem lanskem četrtletju nekoliko nižja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.3.2019

Medletna rast stroškov dela v zadnjem lanskem četrtletju nekoliko nižja

Ljubljana, 07. marca (STA) - Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v Sloveniji so bili v zadnjem lanskem četrtletju po začasnih podatkih statističnega urada povprečno za 1,1 odstotka višji kot v enakem obdobju lani. To je nekoliko manj kot v prejšnjih četrtletjih. Pri tem so se plače za dejansko opravljeno delovno uro obdobju zvišale za 2,1 odstotka.

V tretjem lanskem četrtletju je bila medletna rast 1,8-odstotna, v drugem 3,5-odstotna in v prvem 4,8-odstotna. Zvišanje je bilo tudi občutno nižje kot v enakih obdobjih let 2017 in 2016, ko je doseglo 5,3 in 6,2 odstotka.

Stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro so se v četrtem lanskem trimesečju medletno najizraziteje zvišali v drugih dejavnostih (11,9 odstotka) in v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih (7,8 odstotka), najbolj pa so se znižali dejavnostih zdravstvo in socialno varstvo (-4,5 odstotka) in izobraževanje (-4,1 odstotka).

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat z začetka marca so bili stroški dela za dejansko opravljeno delovno uro v tretjem četrtletju lani v vseh članicah EU višji kot v tretjem četrtletju 2017.

Zvišanje stroškov dela za opravljeno delovno uro je bilo najizrazitejše v Romuniji (13,6 odstotka) in v Latviji (13,4 odstotka). V celotni EU so se ti stroški v opazovanem obdobju v povprečju zvišali za 2,7 odstotka, v Sloveniji so bili (dejavnosti kmetijstva, lova, gozdarstva in ribištva v to te statistiko ni bila vključena) višji za 1,9 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar