FinD - Novice - Dogovor o sistemskih ukrepih za razvoj prašičereje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.3.2019

Dogovor o sistemskih ukrepih za razvoj prašičereje

Ljubljana, 06. marca (STA) - Prašičerejo v Sloveniji zaradi nizke samooskrbe in nizkih cen prašičjega mesa tarejo težave, zato so se v torek na sestanku med resorno ministrico Aleksandro Pivec in predstavniki prašičerejcev dogovorili za novo strategijo razvoja prašičereje.

Gre za strateško pomembno panogo, saj v Sloveniji pojemo največ svinjskega mesa na prebivalca, stopnja samooskrbe pa je pod 40 odstotki, tako da večino svinjskega mesa, ki ga pojemo, uvozimo, je, kot so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, poudarila ministrica.

Strateški načrt bo po njenih besedah nastal v sodelovanju vseh členov v verigi, od rejcev do zadrug in klavnic, mesnopredelovalne industrije ter po možnosti tudi trgovcev. "Domačo prašičerejo čaka povezovanje in vzpostavljanje poslovnih in cenovnih razmerij v verigi, saj so v največjih težavah tisti, ki nimajo dolgoročnih pogodb za odkup, zato vsakič znova in iščejo najboljšega kupca," je povedala ministrica.

Pripravo strateškega načrta pa bo vodila zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) v okviru razvojno-inovacijskega partnerstva SRIP Hrana, sodelovalo bo tudi kmetijsko ministrstvo, je dodala.

Z letom 2020 se bo shemi izbrane kakovosti pridružilo tudi svinjsko meso. Kot pravijo na ministrstvu, je cilj, da se čim več rejcev, klavnic in mesnopredelovalnih podjetij certificira. Doslej so podelili dva certifikata. Predvidevajo, da bodo ob teh ukrepih trgovci prašičjemu mesu izbrane kakovosti priznali višjo ceno. Ministrica je izpostavila, da so kupci bolj kot kadarkoli prej pripravljeni plačati višjo ceno za višjo kakovost in doma vzrejeno meso.

Prašičerejci so po sestanku zagotovili, da bodo v prvih štirih letih zagotovili, da bo 20 odstotkov vseh pri nas zaklanih prašičev tudi skotenih in vzrejenih v Sloveniji, v naslednjih štirih letih pa bi ta delež zvišali na 60 odstotkov.

Dogovorili so se tudi, da bodo v strateškem načrtu predlagali sistemske ukrepe za dvig stopnje samooskrbe s prašičjim mesom na 45 do 50 odstotkov. Višji odstotek samooskrbe bi po mnenju rejcev v trenutnih razmerah težko realizirali, zlasti zaradi težav pri umeščanju novih hlevov v prostor in pri pridobivanju okoljevarstvenih dovoljenj, so še sporočili.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar