FinD - Novice - Vlada o najnovejših usmeritvah Slovenije na področju internacionalizacije in tujih naložb
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.3.2019

Vlada o najnovejših usmeritvah Slovenije na področju internacionalizacije in tujih naložb

Ljubno ob Savinji, 07. marca (STA) - Vlada bo danes obravnavala predlog akcijskega načrta na področju spodbujanja internacionalizacije in tujih neposrednih naložb v 2019 in 2020. Dokument z nazivom Mednarodni izzivi priložnosti navaja v tržnih nišah z visokotehnološkimi proizvodi in storitvami, ciljni trgi za spodbujanje internacionalizacije pa so že tradicionalne investitorke.

V predlogu dokumenta, objavljenem med vladnimi gradivi v obravnavi, je navedeno, da internacionalizacija predstavlja osrednjo os strateškega razvoja Slovenije, zato so ukrepi usmerjeni predvsem v nadaljnjo rast in diverzifikacijo izvoza ter povečanje števila izvoznikov, predvsem malih in srednje velikih podjetij.

Priložnosti, ki se kažejo za slovensko gospodarstvo, so specializacija v tržnih nišah z visokotehnološkimi proizvodi in storitvami, kot so pametne tovarne, e-mobilnost in robotizacija. Slovenija bi morala izkoristiti tudi potencial rasti izvoza v storitvenem sektorju, strateškega geografskega položaja in ugodnih naravnih razmer z obiljem zelenih virov, kot sta les in voda.

Ciljni sektorji s področja internacionalizacije so v dokumentu, ki so ga pripravili na gospodarskem ministrstvu, tisti, kjer ima Slovenija konkurenčne prednosti in kjer je največje povpraševanje na ciljnih trgih - vozila, električna in elektronska oprema, stroji in naprave, turizem in transport ter izdelki z najvišjim potencialom rasti.

Ministrstvo je med ciljne trge z vidika spodbujanja tujih neposrednih investicij umestilo Nemčijo, Avstrijo, Švico in Italijo; države, ki že tradicionalno vlagajo v Slovenijo in poznajo poslovno okolje. Poleg teh so tudi ZDA, ki že sistemsko povečujejo prisotnost v Sloveniji prek evropskih hčerinskih družb, in Japonska, ki izkazuje močno zanimanje za Slovenijo na področjih IKT in robotike, npr. z naložbo Yaskawe v evropsko tovarno robotov v Kočevju.

Za izvedbo ukrepov, navedenih v dokumentu, bo sicer letos na voljo najmanj 13 milijonov finančnih sredstev države in iz proračuna EU.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar