FinD - Novice - Italijani lahko zaprosijo za državljanski dohodek
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

6.3.2019

Italijani lahko zaprosijo za državljanski dohodek

Rim, 06. marca (STA) - Italijani lahko od danes naprej zaprosijo za državljanski dohodek, ki najrevnejšim zagotavlja mesečni dohodek v višini 780 evrov. S tem je populistično Gibanje pet zvezd uresničilo eno svojih predvolilnih obljub, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italijani in tujci, ki v državi živijo najmanj deset let, lahko do 31. marca vložijo prošnjo za italijansko različico temeljnega dohodka. Oblasti bodo do sredine aprila sporočile, ali so prosilci tudi upravičeni do prejemanja finančne pomoči. Upravičenci bodo nato prejeli debetno kartico, na katero bodo že konec aprila prejeli prvi obrok.

Uvedbo državljanskega dohodka je vodja Gibanja pet zvezd in podpredsednik vlade Luigi Di Maio danes označil za revolucijo za Italijo. "Izpolnili smo volilno obljubo. Država bo končno poskrbela za nevidne osebe, za čudovite ljudi, ki so bili v življenju zapostavljeni," je dodal.

Sredstva za državljanski dohodek in nižjo upokojitveno starost, ki bo prav tako začela veljati aprila, so zagotovljena že v proračunu za leto 2019, sprejetem konec lanskega decembra. Proračun predvideva sedem milijard evrov za državljanski dohodek in štiri milijarde za reformo pokojninskega sistema.

Do državljanskega dohodka bo upravičenih pet milijonov ljudi, ki živijo pod pragom revščine, namenjen pa je okrepitvi gospodarske rasti na račun povečane porabe. Ta bo znašal 780 evrov na mesec na osebo za obdobje 18 mesecev, družine z dvema otrokoma pa bodo prejemale 1280 evrov.

Italijanski državljani morajo bivati v državi najmanj dve leti, tujci pa najmanj deset let, da bodo upravičeni do dohodka. Prejemniki ne bodo smeli zavrniti več kot dveh ponudb za delo, pri čemer bo lahko druga od kraja bivanja oddaljena do 250 kilometrov, tretja pa kjerkoli v državi.

Podjetja, ki bodo zaposlila upravičenca, bodo za čas, ko bo še prejemal državljanski dohodek, prejela davčne olajšave v tem znesku. Podoben ukrep je predviden tudi za upravičence, ki bodo ustanovili podjetje.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar