FinD - Novice - Krška občina uvaja participativni proračun
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

6.3.2019

Krška občina uvaja participativni proračun

Krško, 06. marca (STA) - Občina Krško, ki je občanom s spletno aplikacijo Pobude občanov pred tremi leti omogočila posredovanje predlogov in pobud, je te dni začela priprave na uvedbo participativnega občinskega proračuna. V predlogu proračuna za prihodnje leto bo zanj predvidela 140.000 evrov in ta denar proporcionalno po 20.000 evrov razdelila na sedem občinskih območij.

Krški župan Miran Stanko je na današnji novinarski konferenci povedal, da bi radi sodelovanje občanov dosegli tudi pri reševanju manjših problemov v krajevnih skupnostih in da pri tem računajo na njihove pobude.

S participativnim proračunom jim bodo to omogočili še bolj kot z omenjeno spletno pobudo, občani pa bodo lahko med 15. marcem in 15. aprilom prvič predlagali, katere projekte oz. naložbe želijo. Junija bodo nato lahko o predlaganih projektih glasovali, občina pa bo izglasovane projekte vključila v predlog proračuna za prihodnje leto.

Župan je pojasnil, da gre za sistem razporejanja porabe dela proračunskega denarja, pri katerem občani sami določijo najbolj nujne lokalne naložbe, in še pristavil, da gre za uvodni projekt, ki ga nameravajo nadaljevati.

Direktorica krške občinske uprave Melita Čopar je dodala, da bodo lahko občani svoje predloge oddali na občinski spletni strani, v prostorih posameznih krajevnih skupnosti ali v občinski sprejemni pisarni.

Predlagatelj projektnih predlogov je lahko najmanj 15 let star posameznik s stalnim bivališčem v Občini Krško, predlagatelj projektnega predloga pa ne sme nastopati kot njegov izvajalec. Posamezni predlagatelj lahko predlaga največ dva projekta ali sodeluje pri največ dveh skupinskih predlogih.

Vse predloge bo do maja pregledala občinska uprava in jih posredovala v dokončno presojo in potrditev pristojni komisiji, ki jo je za ta namen imenoval župan. Ta bo v nadaljevanju postopka pripravila sezname izvedljivih projektov po posameznih območjih.

O izbranih projektih bodo glasovali v začetku junija. Občani bodo lahko glasovali na sedežih krajevnih skupnosti in spletno, o izglasovanih projektih za proračunsko leto 2020 pa bo na koncu odločal občinski svet.

Občinski predstavniki bodo postopek sodelovanja po krajevnih skupnostih predstavili prihodnji teden, je še povedala Čoparjeva.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar