FinD - Novice - Bruselj oglobil proizvajalca avtomobilske varnostne opreme s 368 milijonov evrov kazni
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

5.3.2019

Bruselj oglobil proizvajalca avtomobilske varnostne opreme s 368 milijonov evrov kazni

Bruselj, 05. marca (STA) - Evropska komisija je oglobila proizvajalca avtomobilske varnostne opreme - družbi Autoliv in TRW - s 368 milijonov evrov kazni zaradi kartelnega dogovora. Družbi, ki proizvajata varnostne pasove in zračne blazine, sta se po ugotovitvah Bruslja med letoma 2007 in 2011 dogovarjali pri dobavi nemškima avtomobilskima proizvajalcema Volkswagen in BMW.

Družba TRW bo morala plačati 189 milijonov evrov kazni, družba Autoliv pa 179 milijonov evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Predstavniki duržbe so se, kot ugotavlja Evropska komisija, dogovarjali na različnih srečanjih avtomobilske industrije, pa tudi na srečanjih po hotelih, restavracijah in prek spletne pošte.

"Takšni karteli gotovo prizadenejo evropske potrošnike in zmanjšujejo konkurenčnost evropskega avtomobilskega sektorja," je v Bruslju danes poudarila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager. Obe družbi sta sicer sodelovali v preiskavi Bruslja, zato so jima kazni nekoliko znižali. Polna kazen bi lahko dosegla 195 milijonov evrov.

V kartelu je sodelovala tudi družba Takata, vendar se je izognila kazni, saj so prav iz te družbe prišle prve prijave spornega delovanja.

Evropska komisija je sicer v minulih letih kaznovala več družb iz avtomobilske industrije, kazni pa so skupaj od leta 2013 dosegle 2,15 milijarde evrov. Obe družbi - Autoliv in TRW - sta predhodno že bili kaznovani s plačilom globe.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar