FinD - Novice - Za Mercator si želimo zdravega lastnika
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

5.3.2019

Za Mercator si želimo zdravega lastnika

Ljubljana, 04. marca (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek za največje trgovsko podjetje v Sloveniji Mercator želi "zdravega lastnika". Kot je poudaril danes ob robu seje DZ, si država ni in si ne bo prizadevala, da bi sama kupila to družbo.

Mercator je leta 2014 kupilo podjetje, ki je bilo prezadolženo, znotraj katerega so poslovni tokovi potekali na neekonomskih temeljih in ki je imelo svojo živilskopredelovalno industrijo, ki je bila konkurenca našim podjetjem, je minister utemeljil svoje mnenje, da je bil Agrokor za Mercator slab lastnik.

"Za Mercator si želimo zdravega lastnika. Upam, da bodo koraki, ki jih delajo v sedanji lastniški strukturi novega Agrokorja, takšni, da bodo Mercatorju omogočali razvoj in normalno poslovanje," je dejal, a dodal, da imajo po njegovih informacijah novi lastniki - največji delež imata ruski banki Sberbank in VTB - precej težav pri razreševanju t.i. posojila roll-up.

"Država si ni in si ne bo prizadevala, da bi kupila Mercator. Imamo pa interes, da se razvoj zapelje v pozitivno obdobje," je poudaril. Pri tem ima "zmeren strah", saj so lastniki napovedali, da bodo delež v novem Agrokorju, družbi Fortenova grupa, prodali.

S prenosom Mercatorja na Fortenovo mora soglašati vseh 55 bank upnic Mercatorja. "Verjamem in zaupam bankam, da bodo znale oceniti svoj interes v financiranju Mercatorja in njegovih dobaviteljev, ki Mercatorju prodajo za 500 milijonov evrov letno. Ne želim špekulirati, v katero smer bodo šli koraki, verjamem pa, da bo prišlo do dogovora in da bo lahko Mercator še naprej opravljal svojo funkcijo," je povedal Počivalšek.

Izredna uprava Agrkorja je minuli teden sporočila, da se bo s 1. aprilom začel izvajati sporazum z upniki o sanaciji, da se bodo terjatve upnikov prenesle na novo družbo in da bo takrat namesto Agrokorja zaživela Fortenova grupa, na katero bodo prenesli Agrokorjeva hčerinska podjetja.

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za Agrokor Fabris Peruško je v pogovoru za časnik Dnevnik glede morebitnega interesa slovenske države za nakup dejal, da je s Počivalškom redno v stikih, da pa "k meni ni uradno nihče prišel s takšnim vprašanjem, niti s ponudbo". "Mene torej nihče ni vprašal, ali je Mercator sploh naprodaj," je dejal in dodal, da prodaja tudi ni tako enostavno izvedljiva, dokler ne bo uresničena poravnava.

"Poravnava govori o prenosu na novo skupino in šele nato se lahko nova skupina odloča, kako naprej. Del poravnave je tudi Mercator, ki ga torej moramo prenesti na novo skupino. Če pa bi kdo kasneje od nove skupine hotel kupovati Mercator, je to druga zgodba, o kateri se bodo odločali novi lastniki, torej finančne institucije," je povedal Peruško.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar