FinD - Novice - Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih v območju evra in EU januarja navzgor
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

4.3.2019

Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih v območju evra in EU januarja navzgor

Luxembourg, 04. marca (STA) - Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih v območju evra so januarja porasle za 0,4 odstotka, v celotni EU pa za 0,3 odstotka. V medletni primerjavi so se v državah z evrom zvišale za tri odstotke, v uniji pa za 2,9 odstotka, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

Na mesečni ravni so se v državah z evrom najbolj, za 0,6 odstotka, dvignile cene investicijskih dobrin, sledile so cene trajnih potrošnih dobrin, cene v energetskem sektorju in cene dobrin za vmesno porabo. Cene netrajnih potrošnih dobrin so stagnirale.

V celotni EU pa so se tako cene investicijskih kot trajnih potrošnih dobrin okrepile za pol odstotka. Nekaj manj so porasle cene v energetskem sektorju, dobrin za vmesno rabo in netrajnih potrošnih dobrin.

Med državami članicami so na mesečni ravni največje zvišanje cen industrijskih izdelkov beležile Nizozemska (+dva odstotka), Estonija (+1,2 odstotka) in Grčija (+1,1 odstotka). Padce so medtem beležili Ciper (-1,1 odstotka), Belgija (-en odstotek) ter Finska in Velika Britanija (po -0,1 odstotka).

V medletni primerjavi pa so se v državah z evrom januarja najbolj zvišale cene v energetskem sektorju, in sicer za 7,3 odstotka. Precej manj so porasle cene preostalih dobrin. V celotni EU je bila slika podobna; cene v energetskem sektorju so se v tej skupini držav zvišale za 6,2 odstotka.

Najvišjo rast cen industrijskih izdelkov pri proizvajalcih so na letni ravni beležile Estonija (+7,4 odstotka), Danska (+6,8 odstotka) in Latvija (+6,2 odstotka), edino znižanje pa je Eurostat zabeležil na Irskem (-0,1 odstotka).

V Sloveniji so se cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih januarja glede na december okrepile za 0,2 odstotka, glede na januar lani pa za 1,1 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar